Lifestyle

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce recomandă Biserica

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, sursa foto doxologia

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Zi de post și de rugăciune, în această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși de pretutindeni păstrează câteva rânduieli încă din vechime.

Sâmbătă, 29 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, zi care încheie anul bisericesc. Astăzi este zi de post și de rugăciune. În această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși de pretutindeni păstrează câteva rânduieli stricte încă din vechime.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiuri, tradiții și interdicții

Pe 29 august, este bine să ți post negru sau aspru în care sunt permiși doar strugurii și apa.

Mare atenție: „Nu se bea vin roșu, deoarece în credință reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză. Pe acestă legume ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene, care au forma capului”, este explicația relatată de teologi, potrivit adevărul.ro.

Printre obiceiurile vechi se numără și faptul că în această zi credincioșii nu taie pâinea cu cuțitul, ci se rupe cu mâna.