În ultima vreme s-au intensificat vizitele, dar și cererile transnistrenilor, către președintele rus. După ce liderul autoproclamatei regiuni a fost la Moscova, acum și un grup de așa-ziși deputați din regiunea separatistă au trimis o scrisoare de ”dragoste”, tot la Moscova.
Tactica lui Putin. S-au intensificat cererile transnistrenilor. Ce mai vor acum
Primii deputați din așa numitul legislativ al regiunii transnistrene, în frunte cu primul lider transnistrean, Igor Smirnov, i-au trimis o scrisoare președintelui Rusiei, Vladimir Putin, prin care cer ajutor în rezolvarea problemei privind activitatea consulatului rus de la Tiraspol, scrie presa din regiune.
Igor Smirnov este primul președinte al acestei regiuni cu statut internațional incerct. El este semnatarul principal al scrisorii dedicate liderului de la Kremlin.
În scrisoare, fostul președinte al regiunii spune că în Transnistria trăiesc, acum, peste 220.000 de cetăţeni ruşi. Regiunea, condusă de el ani la rând, se confruntă în prezent cu o problemă a Consulatului Rusiei: zeci de mii de ruși transnistreni nu își pot reînnoi pașapoartele sau nu pot rezolva alte probleme legale de competența statului rus. Înscrierea este dificilă. Coada, care a apărut în timpul pandemiei, este din ce în ce mai lungă.
„Vă rugăm, stimate Vladimir Vladimirovici, să acordați o atenție deosebită acestei probleme umanitare acute și să instruiți Ministerul de Externe al Rusiei să ia măsuri pentru eliminarea acestei probleme. Transnistria este gata să ofere orice sprijin în îmbunătățirea activității consulatului”, se arată în scrisoarea publicată pe telegram (unimedia).
Ce nu se vede, dar se știe
Nu se vede, dar se știe că Igor Smirnov a fost un apropiat al Kremlinului și desigur, al lui Putin. El este cel care a obținut bani de la ruși în nenumărate rânduri pentru finanțarea regiunii. Se aseamănă la chip cu Lenin. Domnia lui a durat până într-o zi când a fost vizat într-un caz de delapidare a ajutoarelor venite din Rusia. După acest moment, zilele i-au fost numărate.
După scrisoarea mai sus menționată, se vede că Smirnov încă se crede inflent la Kremlin sau că numele lui dă putere, în continuare, regiunii. În același timp, să ne amintim că războiul din orașele Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei a pornit de la aceeași premisă rusească: cererea cetățenilor, după cum însuși Putin a recunoscut, în nenumărare rânduri.
Rusia înaintează spre Transnistria, prin bombardarea intensivă a Odesei. Ajungând în Transnistria, Rusia are două ținte majore: Marea Neagră și Armata a 14-A, care staționează aici din 1990.
Foto: arhiva