Sute de români au cazat fictiv refugiați ucraineni, pentru a beneficia de indemnizația socială care se alocă celor care găzduiesc oameni fugiți din calea războiului. Suma totală a fraudei de ridică la 2 milioane de euro.
În cele peste 200 de percheziții făcute de procurori, au fost vizate persoane fizice, dar și funcționari publici care au făcut frauda să fie posibilă. Conform investigațiilor, acești români se fac vinovați de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum se arată și în comunicatul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș.
Mesajul autorităților
Investigația fost condusă de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, inspectoratele de poliție din județele învecinate, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, precum și Serviciul Județean Anticorupție Maramureș și mai multe ramuri ale poliției clujene. În această dimineață, Săpânța a fost centrul perchezițiilor. Câteva zeci de persoane acuzate de fraudă cu cazări fictive de refugiați ucraineni sunt numai din această comună.
„Astăzi, 31 martie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, cu sprijinul poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureş, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, Poliţiei de Frontieră şi Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziţii domiciliare şi 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române, citat de Fanatik.
Ucrainenii ies în stradă
În Constanța, 200 de ucraineni au protestat. Din ce în ce mai mulți români vor să renunțe la găzduirea refugiaților ucraineni, întrucât costurile sunt foarte ridicate. Mai mult, unii angajatori sunt reticenți când vine vorba de angajarea refugiaților; ei se tem că nu va fi o colaborare de lungă durată. Un astfel de caz este al Sofiei, în vârstă de 16 ani. Ea locuiește împreună cu mama ei și cu doi frați mai mici. Această familie mai are două zile până să fie nevoită să-și părăsească chiria.
„Mama lor a încercat să se angajeze la muncă și nu a găsit, pentru că angajatorii au frică că ucrainenii nu sunt stabili și pot să migreze”, au declarat experții care studiază acest fenomen.
De asemenea, majoritatea ucrainenilor refugiați în Constanța stau într-o clădire din zona Mamaia. Proprietarul a vorbit despre cheltuielile foarte ridicate de întreținere a clădirii atunci când aceasta este locuită de refugiați.
„Noi în toamnă le-am pus la dispoziție clădirea, din păcate, în momentul ăsta nu mai putem să suportăm cheltuielile făcute de ei. De două săptămâni i-am rugat să își găsească în altă parte, deja se termină luna și din păcate nu și-au găsit”, a spus el.