Actual

Sute de forțe angrenate în 160 de percheziții de către Parchetul European. Este vizată o rețea din România și Austria

Sute de forțe angrenate în 160 de percheziții de către Parchetul European. Este vizată o rețea din România și Austria

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a declanșat, marți dimineață, în România, cea mai mare operațiune de la înființare.

Sute de procurori, polițiști și jandarmi fac percheziții la nu mai puțin de 160 de adrese, în încercarea de a destructura o rețea bănuită de fraude cu fonduri europene.

Nu mai puțin de 400 de polițiști, jandarmi și procurori, descind la această oră, la 160 de adrese, în zona Timișoarei. Este vizat un grup infracțional organizat despre care Parchetul European de la Luxemburg susține că ar fi activat de ani buni, transmite ProTv.

Practic, din 2017, așa-ziși oameni de afaceri ar fi accesat diferite proiecte europene, câteva zeci la număr, sub pretextul că vor investi pe baza acestor finanțări europene în România. Ar fi obținut ilegal fonduri în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Liderii aceste grupări, afirmă cei de la EPPO, ar fi accesat aceste proiecte, iar apoi ar fi „investit” într-o companie din Austria gestionată tot de ei, care le-ar fi eliberat diferite facturi false și astfel s-ar fi obținut banii care ulterior erau retrași de la diferite bancomate și investiți în case, mașini și diferite bunuri de valoare.

După șase luni de investigații, EPPO a ajuns la concluzia că sunt strânse suficiente probe care să confirme, cel puțin în primă fază, aceste bănuieli de fraude cu fonduri europene, așa că au obținut mandatele de percheziții și au descins la casele suspecților.

După finalizarea acestor proceduri extrem de importante, nu mai puțin de 30 de suspecți vor fi aduși la București, vor fi audiați de procurorii Parchetului European la DNA, iar unii dintre ei ar putea să-și piardă, cel puțin temporar, libertatea.

Există posibilitatea ca pe numele unora dintre ei să fie emise ordonanțe de reținere, iar apoi să ajungă în fața unui judecător de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă.

Deși nu e vorba despre un prejudiciu absolut impresionant, doar cinci milioane de euro, procurorii EPPO vorbesc practic despre cea mai mare operațiune declanșată în ceea ce privește fraudele cu fonduri europene, de la înființarea acestei structuri de Parchet European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele din urmă cu suspecții, dar mai ales în ce măsură toate aceste prejudicii vor putea fi recuperate, pentru că principala țintă a EPPO este nu atât reținerea sau eventuala arestare a suspecților, cât asigurarea acelor resurse care pot acoperi pagubele aduse atât bugetului European cât și bugetului național, se punctează în știrea Pro TV.

Ce spune Agenția din Timișoara, vizitată de procurorii europeni

Într-un comunicat de presă, reprezentantul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest face următoarele precizări:

„Astăzi, 28 iunie 2022, a avut loc la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara, vizita reprezentanților Parchetului European.  Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins.

Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”.