Sute de camioane cu tehnică militară și echipamente ale Armatei Statelor Unite au ajuns în județul Constanța, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pentru un amplu exercițiu care se va desfășura în perioada 29 mai – 9 iulie, în baze militare și poligoane din mai multe localități din țară.
Antrenamentele vor mobiliza 10.000 de militari din România și din alte 13 țări aliate și partenere.
Din Benelux la noi
Camioane, bărci, poduri mobile și alte echipamente ale armatei americane, dislocate din Belgia, au ajuns la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a servi ca suport în derularea pe teritoriul României a exercițiului Saber Guardian 2023, parte a exercițiului multinațional Defender 23.
Condus de Armata SUA în Europa, Defender 23 arată capacitatea Statelor Unite de a disloca rapid forțe combatante în Europa de Est, de a crește interoperabilitatea cu țările aliate și partenerii europeni. Maior James Maskovyak, ofițer executiv al batalionului Benelux din cadrul Brigăzii 405 Army Field Support: ”Rolul nostru este de a furniza rapid capabilități strategice, pentru a reduce timpul de răspuns al Armatei SUA și al aliaților la o criză reală sau în operațiuni de urgență. Suntem capabili să deplasăm acest echipament, în cazul de față, din centrul Europei în România în şapte-zece zile”.
Echipamentul dislocat la Mihail Kogălniceanu va fi folosit în cadrul Saber Guardian în 5 și 6 iunie, în localitățile Bordușani din Ialomița și Frecăței, Tulcea, la exercițiile de traversare a cursurilor de apă, o operațiune complexă și majoră pe timp de război.
Defender 23
De asemenea, în perioada 12-23 iunie, până la 10.000 de militari vor participa la Air Defender 23, cel mai mare exercițiu de desfășurare a forțelor aeriene din istoria NATO.
Acest exercițiu anual, de aproape două luni, se concentrează pe desfășurarea strategică a forțelor SUA, utilizarea stocurilor prepoziționate și interoperabilitatea cu aliații și partenerii europeni, a declarat, la 5 aprilie, secretarul de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.
Exercițiul Defender 23 este condus de Comandamentul Forțelor Terestre americane în Europa și Africa (USAREUR-AF) și a fost planificat din 2021.
Exercițiul este conceput pentru a demonstra capacitatea forțelor armate ale SUA de a desfășura rapid trupe și tehnică de luptă, pentru sprijinirea aliaților și descurajarea celor care amenință pacea Europei.
Exercițiul urmărește, de asemenea, creșterea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor americane, aliate și partenere, contribuind la dezvoltarea flexibilității, capacității de proiecție și integrării forțelor.