Chiar dacă nu pot fi confirmare în totalitate, Statele Unite ale Americii dețin informații potrivit cărora soldații ruși ar utiliza arme chimice în asediul asupra orașului Mariupol. Producerea, folosirea şi stocarea de arme chimice sunt interzise de Convenţia privind armele chimice din 1997.
Rusia a acuzat prima dată Kievul pentru deținerea de arme biologice și chimice!
Sub denumirea de „diferiți agenți antirevolte”, se pare că aceste substanțe chimice ar fi folosite în timpul atacului de către soldații ruși, pentru a slăbi și a-i face incapabili pe luptătorii ucraineni. Cu toate acestea, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, o confirmare a unor astfel de fapte nu este încă posibilă:
„Nu putem confirma folosirea de agenţi chimici în acest moment. Împărtăşim aceste informaţii cu Ucraina și suntem în contact direct cu partenerii noştri pentru a stabili ce se întâmplă de fapt”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferință de presă.
Îngrijorarea a pornit după ce o substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată la Mariupol dintr-un UAV (vehicul zburător fără echipaj uman) rus, a transmis agenţia ucrainiană de ştiri UNIAN, citând un comunicat al rezprezentanţilor Batalionului Azov, care luptă, în prezent în Mariupol. Victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular), potrivit informațiilor adevărul.ro.
Oficialul a adăugat că SUA nu au informaţii în sprijinul deplasării de agenţi chimici de către Rusia în Ucraina sau în apropierea ei.
Luni, Marea Britanie şi-a exprimat temerea că forţele preşedintelui rus ar putea să utilizeze muniţii cu fosfor alb (WP) la bombardarea portului ucrainean Mariupol, o analiză a serviciilor de informaţii britanice menţionând că acest tip de exploziv a fost deja folosit de Rusia în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Fosforul alb nu este interzis de Convenţia privind armele chimice, notează Reuters.
Între timp, potrivit unor estimări preliminare anunțate marți de guvernatorul militar al regiunii Donețk, circa 22.000 de civili au fost omorâți de forțele ruse în Mariupol.
Mariupol, un oraș-port din sudul Ucrainei este acum locul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte ale războiului.