Victor Pițurcă a fost reținut, pentru 24 de ore, în noaptea de duminică spre luni, de procurorii DNA într-un dosar care are legătură cu achiziții publice făcute în perioada pandemiei. În același dosar a fost audiat și unul dintre șefii Romarm. Victor Pițurcă va fi prezentat azi instanței cu propunerea de arestare preventivă. Conform surselor, a fost reținut și directorl de la Romarm, Gabriel Țuțu. DNA nu a emis niciun comunicat până la această oră.
Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii DNA. În dosar este implicat și un director ROMARM
Pițurcă a fost audiat duminică seară și luni de procurori, într-un dosar privind livrarea, în pandemie, de măști neconforme, către spitalele Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, iar Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, în valoare de 11 milioane de lei, mai susțin aceleași surse.
Este vorba despre un dosar mai vechi în care s-au făcut mai multe percheziții și au fost deja audiate mai multe persoane, cunoscut opiniei publice sub numele de „Măști pentru MApN”.
În perioada în care România era în stare de urgență, șeful direcției medicale MApN, generalul D.P., s-a ocupat de „operațiunea” de achiziționare a măștilor anti-COVID, a scris presa în urmă cu un an, în februarie 2022.
Acesta l-a însărcinat pe șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN, C.P., să găsească transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale, cu precădere măști întrucât Ministerul Apărării Naționale nu dispunea de sumele respective.
Prin urmare, șeful farmaciilor a luat legătura cu italienii Riccardo și Andrea Barsanti, ca să le intermedieze relația cu o firmă chineză. După găsirea furnizorului prin cu ajutorul italienilor, generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani și astfel a intrat pe fir Victor Pițurcă, conform Pro Sport.
Prin intermediul firmei deținute de fiul lui (Alexandru Pițurcă), Victor Pițurcă ar fi plătit transportul măștilor.
Firma lui Alexandru Pițurcă a virat banii către o altă companie, ALLODIUM SA (front al forțelor aeriene din Ucraina). La rândul său, ALLODIUM SA a achitat către FA Ukraine – avionul de transport fiind din flota militară ucraineană -, dar și echipamentele medicale către firma din CHINA SICHUAN LINGTONG INTELLIGENCE ENVIRONMENTAL PROTECTION INDUSTRY CO LTD.
Apoi, echipamentele militare au fost livrate de către asiatici către HELIOS, firma lui Neacșu Vasile, un apropiat al lui Pițurcă senior. De la HELIOS, echipamentele au fost trimise către MApN.
Procurorii suspectează posibile fapte de corupție
În cadrul unui dosar deschis de procurorii militari, se fac verificări cu privire la posibile fapte de corupție comise de către generalii MAPN, dar și fapte de evaziune fiscală.
Din acest dosar, o parte din fapte au ajuns pe masa procurorilor DNA, în urma unei disjungeri către Parchetul anticorupție.
Victor Pițurcă a mai fost cercetat de DNA pentru rezilierea contractului dintre fostul selecționer al naționalei României și FRF.
În trecut, el a fost condamnat cu suspendare în Dosarul Valiza.