Actual

Surse: Măsurile de austeritate nu vor tăia din salariile românilor. Ce prevederi rămân valabile

Salarii, sursa foto wall-street.ro
sursa foto wall-street.ro

Potrivit unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă a cerut, în ședința de luni, 24 aprilie, a coaliției, să nu se reducă salariile. Potrivit unor surse care au vorbit la Antena 3 CNN, UDMR se opune aprobării de către stat a legii care interzice cumulul pensiei cu salariul, deoarece nu va fi susținută de Curtea Constituțională.

În plus, coaliția a decis să oprească angajările la stat și să reducă cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile.

Ce măsuri se pot adopta

Pentru a acoperi deficitul bugetar de 20 de miliarde de lei, guvernul are în vedere măsuri de austeritate. Toți miniștrii, inclusiv cei din partea liberalilor și a UDMR, sunt așteptați să discute strategiile de reducere a cheltuielilor.

Premierul a cerut să nu se reducă în niciun fel salariile și să nu se mărească salariile până la adoptarea noii legi a salarizării, potrivit surselor Antena 3 CNN.

În plus, s-a stabilit stoparea angajărilor la stat și reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 10%. Coaliția a ajuns la concluzia că, din cauza unor probleme de ordin constituțional, comasarea pensiilor și a salariilor nu se poate face prin ordonanță de urgență. Membrii comisiei au fost de acord că reforma trebuie să fie adoptată prin lege.

Angajarea cetățenilor în posturile bugetare ar urma să fie oprită ca un al doilea pas. Această restricție ar dura până în ianuarie 2024. Dacă acest lucru se va întâmpla, instituțiile s-ar putea confrunta cu un deficit de personal în unele regiuni.

Guvernul intenționează, de asemenea, să reducă achizițiile de bunuri și servicii. Acesta nu este un element foarte important, având în vedere că ministerele au reușit să economisească doar 3 miliarde de lei prin acest demers.

Coaliția vrea să interzică cumularea veniturilor

Limitarea bugetului lunar al ministerelor și interzicerea cumulului de salarii și pensii sunt alte măsuri. Tactici similare au mai fost încercate în trecut, dar au eșuat. Trebuie să existe o modalitate de a împiedica persoanele care s-au pensionat în baza unei legi speciale să lucreze în unitățile de stat. Dar există dezacorduri în acest scenariu, chiar și în interiorul alianței de guvernare. Mulți miniștri și-au exprimat public îngrijorarea că, dacă acest proiect de lege va intra în vigoare, ministerele se vor depopula. Antena3 susține că limitarea economiilor la cei care au ieșit la pensie ca urmare a legilor speciale va duce la economii nesemnificative pentru bugetul de stat.

”Măsurile acestea care se impun, folosirea chibzuită a banilor așa cum și-a fixat ca și obiectiv guvernul Ciucă, este un lucru pe care nimeni nu îl poate aprecia ca fiind unul rău.

Dar, Ministerul de Finanțe, cunoscând execuția bugetului și știind dacă aceste măsuri fac parte din categoria acelora care se cheamă ”folosirea chibzuită a banilor”, probabil că vor veni cu aceste propuneri de măsuri”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene la Antena 3 CNN.