Actual

Surse: Cum se va rezolva problema pensiilor speciale? Impozitarea progresivă e un răspuns

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Credit imagine: mediaflux.ro

Coaliția de guvernare intră pe ultima sută de metri pentru reformarea sistemului de pensii. Comisia Europeană este nemulțumită de sistemul din România, iar în joc sunt chiar banii de care statul poate beneficia prin PNRR. Una dintre cele mai probabile soluții, pe surse, este cea a impozitării progresive.

Astfel, impozitul ar fi de 0% pentru pensionarii speciali al căror venit este până în 2.000 de lei, 10% pentru aceia a căror pensie este până la nivelul salariului mediu brut. Ceea ce depășește acest prag va ajunge la un impozit de 15%, conform schemei de impozitare progresivă.

Alte măsuri probabile

Coaliția de guvernare discută și anumite interdicții pentru pensionarii speciali. Astfel, ei nu ar putea cumula mai multe pensii speciale. De asemenea, pensia nu poate depăși venitul net pe care l-au avut în timpul activității.

Vizați în mod deosebit sunt pensionarii militari, ale căror venituri sunt în prezent augmentate de numeroase sporuri. Astfel, lor li s-ar retrage o mare parte dintre aceste venituri. Prin urmare, ar scădea și baza lor salarială, precum și pensia, care nu va mai putea depăși remunerația netă din timpul activității, conform surselor pe care le citează economedia.ro.

Conform surselor, aceste măsuri și nu numai vor fi aduse ca amendamente la proiectul reformei pensiilor, care se află în momentul de față în camera Senatului. Amintim că în mod tacit, termenul-limită pentru adoptarea reformelor este de 31 martie.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, a elaborat un proiect privind reforma pensiilor speciale în decembrie 2022. În momentul de față, proiectul se află în Senat. Săptămâna trecută, Comisia Europeană și-ar fi exprimat nemulțumirea față de această direcție privind pensiile speciale; se pare că nu ar fi rezolvat probleme sistemice care afectează România. Opoziția, USR și Forța Dreptei, au depus o moțiune simplă împotriva lui Marius Budăi, acuzându-l de faptul că este un susționător al sistemului pensiilor speciale. Moțiunea nu a trecut, dar a semănat discordie atât între putere și opoziție, cât și în cadrul coaliției de guvernare.

Părerea lui Marius Budăi despre reforma pensiilor speciale

Totuși, Budăi este optimist în legătură cu rezoluția pensionarilor speciali. El a declarat că, alături de colegii săi din coaliție, va reuși să reformeze sistemul și să corespundă exigențelor Comisiei Europene. Când a fost întrebat câți români beneficiază de pensii speciale, răspunsul dat de demnitar a fost acesta:

„Aproximativ 200.000. Sunt 190.000 în apărare şi ordine publică şi 10.000 în cele două legi de magistratură, navigatorii, MAE, Curtea de Conturi şi funcţionari publici parlamentari”, a declarat șeful Ministerului Muncii.