Actual Economic

Vin schimbări majore în salarizare de la 1 august. Supraimpozitarea muncii part-time a produs neliniște. Ministrul face precizări

taxe și impozite Sursa foto: capital.ro
capital.ro

Vin schimbări majore în salarizare de la 1 august. Supraimpozitarea muncii part-time a produs neliniște.

Guvernul României a decis supraimpozitarea muncii part-time cu scopul de a aduce și mai mulți bani la bugetul de stat.

Astfel, pentru un Contract de Muncă Part-Time vor trebui plătite taxele la nivelul salariului minim pe economie.

Unele firme deja au început să dea afară angajații part-time, cu toate că măsura stabilită va intra în vigoare de la 1 august 2022.

Există firme care au hotărât să păstreze un singur angajat pe care l-au angajat cu contract full time, ceilalți pierzându-și locul de muncă.

Pe larg despre supraimpozitarea muncii part-time

Prin aplicarea măsurii de impozitare a muncii part-time se va ajunge în situația în care un astfel de contract să nu mai merite. Și acest lucru se va întâmpla, de exemplu, în cazul contractelor încheiate pe 2 ore (aici încadrându-se, în special, personalul de curățenie), pentru care costul va fi foarte mare.

Ce soluții ar fi de luat în considerare

O soluție pentru persoanele care prestează muncă în baza unui astfel de Contract de Muncă Part-Time ar fi să se constituie ca PFA (Persoană Fizică Autorizată), întrucât niciunui angajator nu i-ar fi “lesne” să plătească către stat pentru 8 ore, dar să beneficieze de fapt, de 2 ore. Pe de altă parte și constituirea ca PFA ar îngreuna situația persoanei prestatoare deoarece va trebui să își facă singură toate plățile către stat.

O altă situație este aceea a multor persoane care lucrează pe microîntreprinderi și au contract part-time în propria firmă. Acestea vor fi trebui să facă o alegere, respectiv:

  1. Să închidă contractul de muncă și să treacă pe impozit pe profit
  2. Să mențină un contract de muncă cu normă întreagă, de 8 ore, pentru a beneficia în continuare de regimul micro (de la 1 ianuarie)

Ce costuri implică fiecare alegere făcută

Indiferent de alegerea pe care o va face, vor exista costuri mai mari, care vor duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor furnizate pentru a acoperi costurile în plus. În continuare, vor fi transferate către partenerii de afaceri și, în final, e posibil să le simțim în inflație.

În această perioadă de incertitudine, destul de multe firme mici sunt afectate, iar costurile în plus pot conduce la închidere, dacă nu măresc prețurile. Și trebuie precizat faptul că, în cazul unor clienți, creșterea prețurilor serviciilor nu este acceptată, scrie hotnews.ro.

Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența,  firmele mici “trebuie să facă contract cu 8 ore, să aibă un salariat, altfel nu mai sunt micro”.

De asemenea, Adrian Bența a spus că „dacă își închid contractele de muncă pe propriile firme, vor trece la impozit pe profit”.

În opinia lui , probabil se va accentua munca la negru și cu siguranță oricine o să-și facă calculul de optimizare fiscală între a plăti 16% impozit pe profit sau toate impozitele și taxele corespunzătoare unui salariu întreg, pentru un an întreg, potrivit sursei citate.

În acest context, consultantul Bența a explicat: „Se poate face un calcul pentru 16% impozit pe profit plus 8% impozitul pe dividende față de suma tuturor taxelor calculate la nivelul salariului minim care va crește, probabil, de anul viitor raportată la un număr de 12 luni. Eu cred că se va modifica ordonanța asta între Crăciun și Anul Nou. Nu are cum să rămână așa în totalitate”.

Se va practica „plata la negru”

De altfel, un alt consultant fiscal, Cornel Grama, spune că vom asista la închiderea contractelor part-time și plata lor la negru.

„Așa a fost și în 2017 când au bagat bălăria asta prin care își recunosc neputința de a stăpâni situația cu toate ITM-urile și sancțiunile drastice pentru munca subdeclarată”, a precizat consultantul fiscal Cornel Grama, susținând că a plăti taxe la 2.550 lei, când el are salariu 640 pentru 2 ore, e o glumă.

Prin urmare, în condițiile date, s-ar putea ajunge la una din situațiile:

  • unele microîntreprinderi vor pierde contracte, poate se vor închide
  • alte microîntreprinderi vor reuși să mențină contractele, dar cu creșteri de prețuri, pe care în final este posibil să le simtă toată lumea (deci, în inflație).

Ministrul Finanțelor vine cu “lămuriri“ privind impozitarea contractelor de muncă part-time, susținând că  nimeni „nu va plăti în plus”

În data de 21.07.2022, ca urmare a numeroaselor controverse care au apărut în spațiul public la schimbările Guvernului care vizează impozitarea contractelor de muncă part-time, de la 1 august 2022 (potrivit Ordonanței 16/2022 privind creșterile de taxe), ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la postul de televiziune Antena 3, a venit cu precizarea că nici un contribuabil nu va plăti taxe mai mari față de cele din prezent, după implementarea noilor modificări fiscale.

Astfel, Adrian Câciu a afirmat: „Este vorba de protecţia dreptului celui care munceşte. Cred că am uitat de acest lucru şi cred că, la un moment dat, uităm că cetăţenii, lucrătorii, până la urmă sunt lipsiţi de nişte drepturi. Nu-şi plătesc taxele şi nu, nu din vina lor! Până la urmă, dreptul de a merge la un spital, de a beneficia de el există foarte diminuat”, adăugând că modificările fiscale nu vor afecta pe nimeni negative și  nimeni „nu va plăti în plus”.

Explicațiile ministrului Câciu privind măsura adoptată

Adrian Câciu și-a justificat măsura dând ca exemplu pe cei care câștigă, dintr-un contract part-time, mai mult decât salariul minim pe economie:

„Dacă, de exemplu, ai un contract sub nivelul salariului minim brut (aici este chestiunea pe care cred că unii o scapă), part-time poate să fie la un nivel de 2 ore şi să iei contravaloarea unui salariu mediu. Nu vei plăti contribuţii la salariu minim brut, pentru că tu deja prin ceea ce ai plătit contribuţia aferentă celor 2 ore, tu nu ai nicio problemă cu acest salariu minim brut”.

De asemenea, ministrul Finanțelor, a precizat că salariul minim este nivelul de jos cu care un lucrător este asigurat, indiferent dacă lucrează full time sau part time:

„Dar de ce te raportezi la acel salariu minim brut pentru că pierdem poate din vedere noţiunea de salariu minim brut garantat în plată, ceea ce înseamnă că acela e nivelul cel mai de jos cu care un lucrător în România, indiferent de faptul că lucrează full time, part time este plătit şi este asigurat”.