Superstiții puternice în luna Octombrie. E vai și amar de femeile care nu țin cont de INTERDICȚII. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine toată luna!
Este bine să știți ca cele mai multe superstiţii din această luna au legătură prevestirea vremii.
Dacă în octombrie cade multă brumă şi zăpadă, luna ianuarie va fi o lună moale şi călduţă. De asemenea, cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor, scrie Realitatea.net.
Alte superstiţii şi obiceiuri sunt legate de cele două mari sărbători ale lunii: 14 octombrie – Sfânta Cuvioasa Parascheva şi 26-27 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Cuviosul Dimitrie cel Nou.
SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTA PARASCHEVA
Credincioșii care respectă vechile tradiții respectă o serie de obligații spirituale. Astfel, în această zi gospodinele nu au voie să facă nici un fel de treburi: nu au voie să coasă, nu au voie să gătească și în general, nu au voie sfă facă nici un fel de treburi pe lângă casă.
SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI PENTRU LUNA OCTOMBRIE
Se spune că femeia care nu va ține cont de aceste interdicții se va alege cu dureri de cap și de ochi. În schimb, în această zi sfântă este bine să se împartă must și vin nou, pâine și lipie. Dar, nu trebuie date de pomană fructe marcate cu cruce, precum nucile, castraveții și pepenele roșu.
SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE
Potrivit superstițiilor populare, există credinţa că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.
În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă
Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor
Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.
Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.
Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sfântul Dimitrie. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
Tot de Sfântul Dumitru, țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI DE CUVIOSUL DIMITRIE CEL NOU
Practicile de comemorare a morţilor se continuă şi în această zi. Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia lor. În acelaşi timp, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.
Cine are un mare necaz trebuie să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, îndeosebi în această zi, la slujba de prăznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi împlineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.