Pasionații de astronomie au şansa de a surprinde azi, 13 iulie, o privelişte a celei mai mari Superluni din 2022, numită şi Superluna Buck.
Superlună din 2022, vizibilă pe 13 iulie şi în România. Momentul în care va ajunge cel mai aproape de pământ
Superluna 2022. Luna devine Plină la ora 21.38 (ora României) și cu 9 ore și 37 de minute mai devreme va ajunge în cel mai apropiat punct de Pământ din 2022, la o distanță de 357.264 de kilometri. Aceasta mai este numită colocvial și „superlună”.
Superluna va fi vizibilă până vineri dimineața, însă poate fi observată în toată splendoarea sa, miercuri pe 13 iulie 2022, atunci când luna va fi cel mai aproape de Pământ.
Potrivit observatorului astronomic, „Amiral Vasile Urseanu”, pe 13 iulie 2022, luna se va afla la 357.267 km față de Pământ.
Cum se poate vedea Superluna
Miercuri, pe 13 iulie 2022 după ora 21.38, cei care doresc să observe Superluna în România trebuie să privească cerul. Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber, miercuri seara, după ora 21.38.
Dacă va fi senin în momentul în care răsare luna, aceasta va fi mai mare decât de obicei, iar pe măsură ce trec minutele va deveni tot mai strălucitoare.
Veţi putea vedea luna cel mai bine când aceasta va răsări, de obicei cu circa 90 de minute înainte ca soarele să apună.
Practic, nu este doar o lună plină. Aceasta va părea uriașă pe cer, fiind luminată în totalitate de soare, la mai puțin de zece ore după ce se va afla în cel mai apropiat punct de pământ din orbita sa, potrivit Forbes.
În plus, va avea o nuanță specială, portocalie, atipică. Practic, este o iluzie. Pentru că luna pare printre clădiri și copaci, și nu pe cer, creierul o compară cu acestea în privința dimensiunii și din acest motiv crează impresia că este uriașă.
Nu aveți nevoie de echipament special pentru a o observa, însă cu un binoclu veți zări detalii uimitoare.