Dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor rețete de mâncăruri și care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca băutură proaspătă. În afară de pulpă, pot fi consumate și semințele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obține ulei.
În continuare vă punem la dispoziție o rețetă simplă de supă-cremă de dovleac, o bunătate cu gust de toamnă-iarnă și de sărbătoare.
Dar, mai întâi trebuie să aflăm de unde vine supa cremă
Originea exactă a supei-cremă este neclară, dar se crede că din cele mai vechi timpuri, tendința de a face supe este populară. Bucătarul Hunou din curtea împăratului mongol „Kublai Khan” a fost cel care a colectat pentru prima dată rețetele de supă și a scris o carte bazată pe ele în jurul anului 1300.
Supa-cremă de dovleac
Ingrediente:
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 1 kg dovleac plăcintar
- 3,5 litri apă
- 2 cepe
- 2 caței de usturoi
- 2 morcovi
- 200 g țelină
- sare, piper
Mod de preparare:
- Se toacă mărunt ceapa, morcovii, țelina și apoi se taie usturoiul felii.
- Se curăță coaja dovleacului și apoi se taie în bucățele, îndepărtând semințele.
- Se pun toate legumele într-o oală, se adauga apa, sarea, piperul și uleiul de măsline și se lasă să fiarbă până se înmoaie legumele.
- După ce legumele s-au înmuiat, acestea se pasează cu blenderul până se obține o cremă.
- Separat, se amestecă trei linguri de smântână cu puțină supă-cremă din oală, se toarnă amestecul înapoi în oala și se mai lasă la fiert, la foc mic, încă zece minute.
- Supa de dovleac se serveșe alături de bacon, câteva frunze de busuioc și crutoane.
Dovleacul este considerat un aliment sănătos, dar consumul în cantități ridicate poate duce la apariția balonării și a durerilor de stomac. De aceea, consumul de dovleac crud sau în cantități ridicate este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, ulcer gastric, care au o producție redusă de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.