„În sezonul rece creșteți consumul de legume mai consistente, de rădăcinoase, pentru că ele ne dau energie, sațietate și ne ajută să suportăm mai ușor frigul.
Și pentru că temperaturile au scăzut avem nevoie de mâncare caldă. Așa că, azi vă propun o idee de prânz cald cu dovleac.
Dovleacul poate fi ușor integrat într-un plan alimentar de slăbire pentru că are un aport scăzut de calorii, este o sursă bogată de fibre, și acest aport crescut de fibre ne ajută digestia, dar cel mai important oferă o sațietate mare.
– Supă cremă de dovleac – Ingrediente pentru 4 porții:
– 600 g dovleac
– 3/4 l lapte de cocos neîndulcit
– 200 g cremă de brânză light
– 40 g unt cu conținut scăzut de grăsimi
– 1 vârf de nucșoarăsare
– piper
– Supă cremă de dovleac – Preparare:
Tăiați dovleacul în cuburi mici, apoi topiți untul într-o oală și adăugați dovleacul, puneți puțină apă și lăsăți-l până când se sfărâmă, peste se toarnă laptele fierbinte, sare și piper, se presară nucșoară și se fierbe timp de 30 de minute.
Apoi, puneți această supă într-un blender și adăugați crema de brânză light”, a scris Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.
UN ALIMENT CU PROPRIETĂȚI ANTIOXIDANTE ȘI DIGESTIVE
Dovleacul are nutrienti importanti precum proteine si substante precum vitamina C si carotenoizi, esentiali pentru starea buna a organismului. Ideal pentru prepararea rețetelor delicioase, acest fruct conține o contribuție redusă de calorii (15 kcal la 100 de grame consumate) și grăsimi (0,2 g), deoarece este compus în mare parte din apă (aproximativ 96 g), cum ar fi și așa cum se subliniază în Nutriția Spaniolă. Fundația (FEN).
Pe de altă parte, este bogat în vitamine, fibre și conține proprietăți antioxidante puternice care împiedică îmbătrânirea celulelor. Cei mai proeminenti carotenoizi cu activitate provitaminei A sunt luteina, b-criptoxantina, beta-carotenul si zeazantin.
Deoarece are o cantitate redusă de carbohidrați și grăsimi și este compus în principal din apă, conține proprietăți de curățare, diuretice și digestive, după cum a subliniat nutriționistul din Complexul Spital Ruber Juan Bravo și Spitalul Universitar Quirónsalud Madrid, Elena Pérez Montero, în canalul Quirónsalud.
DOVLEAC, BOGAT IN VITAMINA C
La fel, expertul în nutriție arată că cantitatea mare de vitamina C prezentă în dovleac „acționează asupra sintezei colagenului, într-o bună formare a oaselor și a dinților și în producerea globulelor roșii”.
Contribuția mare a carotenoizilor cu activitate provitaminei A, precum beta-carotenul, contribuie la îngrijirea pielii, a ochilor, a sistemului imunitar și a mucoaselor noastre.