Social

Suntem tot mai săraci! Ce aliment a ajuns să fie prea scump pentru români

Alimente, sursa foto b365 prețurile alimentelor Paștelui
sursa foto b365

Creșterile de prețuri și monopolizarea anumitor sfere ale vieții au fost influențate în mare măsură de inflație. Alimentele au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor. În această situație, listele de cumpărături ale românilor sunt din ce în ce mai scurte, ceea ce i-a determinat pe aceștia să evite cumpărarea unor produse mai scumpe, deși acestea sunt necesare pentru o dietă nutritivă bogată în vitamine, minerale și proteine.

Oamenii au încetat să mai cumpere câteva lucruri foarte scumpe în acest context în care prețurile sunt extraordinar de mari, chiar dacă acestea sunt necesare. Oamenii caută cele mai ieftine metode pentru a putea consuma orice și pentru a-și astâmpăra rapid foamea, deoarece nu mai optează pentru achiziționarea ingredientelor esențiale pentru o masă adecvată.

România, pe primul loc în UE la sărăcia alimentară

Având în vedere acest lucru, informațiile oferite de un rating Eurostat nu sunt deloc șocante. Astfel, România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește sărăcia alimentară, conform cifrelor.

Mai mult de 25% dintre locuitorii țării noastre nu își permit să cumpere și să consume carne. Cercetarea arată că până și consumul de carne o dată la două zile este prea scump pentru români. Potrivit cifrelor Eurostat, proporția raportată în țara noastră este de aproximativ trei ori mai mare decât media UE.

Problema majoră, însă, este că situația se înrăutățește de la an la an. Mai mult, românii cu venituri mici nu se pot baza nici măcar pe legume pentru a menține o dietă echilibrată. Fructele și legumele proaspete sunt foarte scumpe în timpul verii.

Constatările arată că gospodăriile cu venituri destul de mici, sub medie, cumpără doar uneori și în cantități limitate carne sau pește. Un bărbat a spus: „Nu luăm mult, cu kilogramele, carne mai luăm când prindem oferte.” a explicat un bărbat. „E foarte scumpă! La pensia noastră e scumpă! Ceva trebuie să pui acolo, că nu poți să faci zeama așa, o aripă, o pulpiță. Mai rar, că la pensia noastră nu ne permitem.” a afirmat un pensionar.

Românii nu mănâncă sănătos pentru că nu au bani

Mulți dintre respondenți au recunoscut că mănâncă carne de două ori pe săptămână. Potrivit sondajului Eurostat, unul din cinci români nu urmează o dietă sănătoasă și echilibrată. Experții susțin că banii sunt principala problemă care stă la baza acestui fenomen.

Oamenii nu-și mai permit să mănânce ceea ce își doresc din cauza prețurilor extraordinar de mari. Problema se agravează în timp, iar anul acesta, inflația și creșterea costurilor au făcut ca mâncarea de carne să fie frecventă și mai scumpă pentru tot mai mulți români. Nutriționiștii susțin că alimentele pe bază de plante pot înlocui mesele de origine animală, anumite legume asigurând cantitatea necesară de proteine.

Putem apela, de exemplu, la leguminoase, şi aici menţionez soia, care este cea mai bună sursă de proteină vegetală, mazăre, năut, linte” a explicat Andreea Maria Minea, nutriționist dietetician, conform Pro TV .