România se confruntă cu una dintre cele mai severe invazii de ţânţari din Europa, potrivit unui raport recent al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.
Ţara noastră ocupă locul trei în ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii publice provocat de aceşti insecte în Europa.
Tânțarii pot transmite boli periculoase
Cauza principală a acestei probleme este creşterea temperaturilor din ultimii ani, care a creat un mediu favorabil pentru două specii de ţânţari invazivi: Aedes albopictus şi Aedes aegypti. Aceste insecte sunt purtătoare de viruşi periculoşi, inclusiv febra West Nile şi dengue.
Italia se află în fruntea listei în ceea ce priveşte numărul de infecţii cu aceste boli, fiind cea mai afectată ţară din Europa. În 2022, din cele 1.112 cazuri raportate în diferite ţări, 723 au fost înregistrate în Italia, urmată de Grecia cu 286 de cazuri, în timp ce România se află pe locul trei, cu 47 de cazuri.
Cum vă puteți proteja de țânțari
Pentru a gestiona această situaţie şi pentru a vă proteja pe dumneavoastră şi pe cei dragi de ţânţarii invazivi şi de bolile pe care le pot transmite, există câteva măsuri simple pe care le puteţi lua:
Utilizaţi repelente pentru ţânţari:Aplicaţi pe piele sau pe îmbrăcăminte repelente care conţin substanţe chimice eficiente împotriva ţânţarilor. Asiguraţi-vă că alegeţi produse de calitate şi respectaţi instrucţiunile de utilizare.
Purtarea de îmbrăcăminte adecvată: În zonele cu un risc crescut de ţânţari, purtaţi haine care acoperă cât mai mult din corp, precum mâneci lungi şi pantaloni lungi. Acest lucru reduce expunerea la ţânţari.
Utilizaţi plase de ţânţari în camerele în care dormiţi sau în spaţiile în aer liber, precum terasele. Aceste plase pot preveni pătrunderea ţânţarilor în locuinţă.
Ţânţarii se înmulţesc în apă stătătoare. Verificaţi curtea şi împrejurimile locuinţei pentru orice obiecte sau rezervoare care pot aduna apă şi eliminaţi-le sau goliti-le.
În măsura posibilului, evitaţi deplasările în zonele cunoscute pentru prevalenţa ţânţarilor în perioadele de vârf a activităţii lor, de obicei, la răsăritul sau apusul soarelui.
Fiţi atenţi la igiena personală, în special în ceea ce priveşte păstrarea pielii curate şi a unghiilor scurte pentru a reduce riscul de infecţii în cazul în care ţânţarii vă înţeapă.
Dacă aveţi surse de apă în curte, cum ar fi fântâni sau bazine, utilizaţi larvicide ecologice pentru a preveni înmulţirea ţânţarilor în aceste zone.
Este imperativ ca autorităţile să adopte măsuri decisive pentru a preveni răspândirea acestor boli, prin eliminarea surselor de apă stătătoare şi prin promovarea educaţiei privind măsurile de protecţie personală. Respectarea acestor măsuri poate contribui semnificativ la reducerea riscului de infecţie cu boli transmise de ţânţari, potrivit Observator.