Lifestyle

Suntem dependenți de fast-food-ul oriental. Băgăm o șaorma la 10 secunde!

Shaorma-de-pui, https://jamilacuisine.ro/
Foto: jamilacuisine.ro

Știți că mai toată lumea face mai nou mișto de șaorma, în sensul că aceasta începe să înlocuiască felurile de mâncare tradiționale. Celebra șaorma cu ”de toate” se vinde în cantități industriale și se află într-un trend crescător.

Mai mult, o analiză făcută de Glovo dezvăluie un lucru absolut șocant. Anul trecut, vânzările de șaorma au fost cu circa 60 la sută mai mari decât în 2021, și cică nu pandemia a fost de vină.

Numai burgerii se află, acum, peste șaorma…

Șase șaorma pe minut

Analiza mai relevă faptul că Rrmânii au comandat anul trecut, în medie, o şaorma la 10 secunde, fiind livrate peste 3,31 de milioane de porţii în 2022, cu 60% mai mai mult faţă de anul precedent, arată datele unei aplicaţii de livrare.

Acest preparat este pe locul doi în topul preferinţelor românilor, utilizatori ai aplicaţiei de livrare, precedat doar de burgeri.

„Minutul de aur al anului pentru consumul de şaorma a fost înregistrat la data de 24 februarie 2022, de sărbătoarea Dragobetelui, la ora 19:45, minut în care românii au comandat 69 de porţii. În plus, luna martie a înregistrat un record al consumului de şaorma, iar la nivelul întregului an s-a comandat o şaorma la fiecare 10 secunde”, conform datelor Glovo.

Șaorma la cină

Românii au ales în special acest preparat pentru masa de seară, astfel încât o treime dintre comenzile de anul trecut au fost plasate în intervalul orar 18:00 – 20:00, în special joia şi vinerea.

În plus, utilizatorii Glovo preferă să savureze acest preparat cu specific oriental şi noaptea târziu, mai mult de 10% dintre comenzile de şaorma fiind plasate în intervalul 23:00 – 02:00. În topul preferinţelor românilor rămâne şaorma mare de pui, urmată de varianta cu vită şi curcan.

Tare ne mai place șaorma

România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de şaorma din reţeaua aplicaţiei de livrare de 25 de ţări, iar la nivel local, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt oraşele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de şaorma în România anul trecut.

În ceea ce priveşte evoluţia anuală a consumului la nivel de oraşe, datele platformei arată că utilizatorii din Târgu-Mureş au comandat de 8 ori mai multă şaorma în 2022 faţă de anul precedent, în timp ce utilizatorii din Galaţi au comandat de şase ori mai multă şaorma. Cel mai mare fan al preparatului cu specific oriental este un orădean care, în medie, a comandat şaorma de şase ori pe săptămână pe parcursul anului trecut.

Aplicaţia de livrare Glovo a fost fondată în 2015 la Barcelona şi operează în prezent în 25 de ţări din Europa, Asia Centrală şi Africa.