Mulți români s-au confruntat cu cel puțin o amendă, indiferent dacă au traversat pe roșu sau, șoferi fiind, nu au semnalizat. Dată fiind frecvența amenzilor, pentru majoritatea a devenit ceva banal și se ajunge de multe ori ca aceste sancțiuni să nu mai fie plătite de către cei care se fac vinovați. Însă există riscuri.
În primul rând, cuantumul amenzii diferă în funcție de momentul în care plătești. Astfel, în primele 15 zile de la emitere, vei scoate de două ori mai puțin din buzunar decât la depășirea termenului. Spre exemplu, o contravenție taxată cu 400 de lei în primele 15 zile are o valoare întreagă de 800 de lei.
Când se prescrie cu adevărat o amendă?
Foarte mulți români amendați aleg să nu-și mai achite sancțiunea. Motivul este acela că termenul de prescripție este de 5 ani de la emitere, începând din data de 1 ianuarie. Însă termenul se reînnoiește, lucru mai puțin știut, de fiecare dată când cel care a comis contravenția este notificat de către autorități în privința amenzii.
În cazul în care plata nu este onorată, poliția are obligația de a notifica Direcția de Taxe și Impozite, care la rândul său îl somează pe cel care s-a făcut vinovat de contravenție. Iar dacă el nu este receptiv nici la această notificare, atunci este posibil să fie executat silit. Totuși, acest lucru se întâmplă mai ales în cazul celor care datorează amenzi consistente.
Situația amenzilor penale
Tindem să ne gândim la amenzile contravenționale, însă există și situații în care trebuie să fie achitate amenzi penale. Acestea sunt pedepse pentru săvârșirea unor infracțiuni, așa cum apar ele în Codul Penal. În privința lor, legea prevede un sistem al zilelor-amendă. Astfel, fiecare zi-amendă va avea o valoare cuprinsă între 10 și 500 de lei și va fi înmulțită cu un număr de zile: minimum 30, maximum 400. Acestea nu sunt însă singurele căi de a determina cât vor avea de scos din buzunar cei care au săvârșit infracțiuni:
„Cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 de lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 400 de zile.
Instanța stabilește numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabilește ținând seama de situația materială a condamnatului şi de obligațiile legale ale condamnatului față de persoanele aflate în întreținerea sa”, se arată în textul de lege, care a fost citat de către Antena 3 CNN.