International

Sunt alegerile inutile în Rusia? Ce a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

Dmitri Peskov, a dort să precizeze recent, după ce a fost citat de cotidianul american The New York Times spunând că alegerile prezidențiale din Rusia nu reprezintă decât o birocrație cu cheltuieli inutile.

Potrivit ziarului american, oficialul rus ar fi afirmat: „Alegerile noastre prezidențiale nu sunt, cu adevărat, o democrație, ci o birocrație costisitoare.” El a adăugat că Vladimir Putin „va fi reales anul viitor cu mai mult de 90% din voturi”. Ulterior apariției articolului din The New York Times, Dmitri Peskov a încercat să revină asupra declarației inițiale.

El a spus agenției ruse de stat TASS că răspunsul său pentru publicația americană a fost următorul: „Nivelul de susținere în jurul președintelui este absolut fără precedent și se poate spune încă de pe acum că, dacă (Putin) va candida (la președinție), va fi reales cu o majoritate covârșitoare, iar alegerile – teoretic – nu presupun decât cheltuieli inutile.”

„Președintele a insistat ca alegerile să fie organizate fără greșeală, pentru că asta cere democrația”, a completat el, potrivit Antena3.

Alegerile nu vor fi afectate de război

În 2020, Parlamentul din Rusia a aprobat modificări ale Constituției care l-au făcut pe Putin eligibil pentru încă două mandate, ceea ce i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.

În conformitate cu vechea legislație, actualul lider de la Kremlin – aflat la putere din anul 2000, fie ca președinte, fie ca prim-ministru – ar fi fost obligat să renunțe la funcția prezidențială în 2024, când se încheie cel de-al doilea mandat consecutiv al său.

Alegerile prezidențiale din Rusia nu vor fi amânate din cauza războiului din Ucraina, ci se vor desfășura la data deja stabilită de 17 martie 2024, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Alegerile vor avea loc și pregătirile se fac deja”, a spus Dmitri Peskov, care a adăugt că se așteaptă la „imixtiuni” din partea Occidentului, fără să ofere însă dovezi în acest sens. „De fapt, nu există nicio îndoială, dat fiind că imixtiuni sunt întotdeauna, că presiunea și încercările de imixtiunie vor crește semnificativ în contextul operațiunii militare speciale (numele dat de propaganda rusă războiului din Ucraina n.r.) și a situației internaționale curente”, a spus Peskov.

Vladimir Putin a ocupat funcţia de preşedinte din 2000 până în 2008 şi din 2012 până în prezent. În urma unui amendament adus Constituţiei, lui Vladimir Putin i se va permite în mod legal să candideze din nou la preşedinţie.