„Salata rusă” sau „Ensaladilla Rusa”, aflată în fruntea meniului restaurantului intern de la locul Summitului NATO de la Madrid, s-a epuizat în câteva ore.
Astel, marți, 28 iunie 2022, în locul de la periferia orașului spaniol, oficialii internaționali și jurnaliştii care așteptau sosirea unor lideri mondiali precum președintele american Joe Biden, au fost uimiți să găsească felul de mâncare ciudat cu numele Rusiei în meniul restaurantului, respectiv „salată rusească”.
Ce impact a avut „salată rusească” asupra demnitarilor prezenți la Summit
În timp ce un amestec de mazăre, cartofi, morcovi și maioneză este obișnuit în meniurile restaurantelor spaniole, prezența salatei rusești în meniu a atras atenția în mod deosebit, deoarece demnitarii de pe tot globul s-au întâlnit la un summit NATO, la care se așteaptă ca Moscova să fie etichetată ca o amenințare la adresa securității în noul concept strategic al alianței din cauza invaziei sale în Ucraina. Blocul a indicat anterior că va adopta un nou concept strategic asupra războiului Rusia-Ucraina.
Jurnalistul Iñaki López, pentru publicația spaniolă La Sexta, și-a exprimat uimirea astfel: „Salată rusească la un summit NATO? Sunt puțin surprins de această alegere”.
În ciuda numelui discutabil al „salatei rusești” conținutul atractiv de carbohidrați al felului de mâncare s-a vândut în câteva ore, potrivit rapoartelor.
O gândire mai diplomatică a fost aplicată la meniul servit marți seara miniștrilor apărării și de externe aflați în vizită la un banchet la Palatul baroc Santa Cruz din centrul Madridului.
Cine a coordonat masa pentru oficialii alianței
Masa a fost coordonată de bucătarul spaniol Jose Andres, care a apărut și în „Chef’s Table” de la Netflix. Acesta a servit gustări clasice, dar a adăugat și o „salată ucraineană”, așa cum a făcut în restaurantele sale din Spania.
Summit-ul NATO a fost deschis pe fondul avertismentelor de „lume mai periculoasă”
În ajunul Summitului anual al NATO de la Madrid, șeful alianței conduse de SUA a cerut statelor membre să-și sporească cheltuielile militare într-o lume din ce în ce mai „imprevizibilă” și „periculoasă”, potrivit republicworld.com.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că războiul Rusia-Ucraina a declanșat o „schimbare fundamentală” în abordarea alianței față de apărare. Discuțiile se vor încheia în data de 30 iunie 2022.