Actual

„Summitul B9”, o strategie anti-război. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chemat la București de Iohannis

„Summitul B9”, o strategie anti-război. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, chemat la București de Iohannis

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine vineri, 10 iunie, la Bucureşti.

Va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. Potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), publicat marți, Jens Stoltenberg va avea discuţii bilaterale cu preşedintele României, cu preşedintele Poloniei şi cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întoarce la București

După încheierea Summitului B9, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice va susţine o conferinţă de presă comună cu şeful statului român şi omologul său polonez, adaugă comunicatul citat.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Vizita vine, de asemenea, cu puțin timp înainte de Summitul de la Madrid, unde se va discuta despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO.

Ieri în sistem online a avut loc o întânire a miniştrilor Apărării din statele B9, pe teme de interes comun, pintre care şi pregătirea reuniunii NATO din 16 iunie de la Bruxelles, dar şi a Summit-ului NATO de la Madrid, din 29 şi 30 iunie.

Ministrul român al Apărării Naţionale, Vasile Dîncu a subliniat, în context, relevanţa viitorului Summit B9, găzduit de România, vineri, pentru coagularea poziţiilor statelor membre B9, în perspectiva viitorului Summit Aliat.

Oficialul român a evidenţiat faptul că invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă afectează drastic stabilitatea din regiunea noastră, iar impactul agresiunii asupra Ucrainei este semnificativ.

Ministrul Vasile Dîncu le-a transmis omologilor săi că ameninţările şi provocările la adresa securităţii comune şi efectele invaziei brutale a Ucrainei de către Federaţia Rusă necesită „o consolidare a posturii de securitate şi apărare într-o manieră unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, aflându-ne acum într-un moment crucial”.