Mii de bugetari români se vor vedea în situația de a restitui bani. Mai mult decât atât, sunt constrânși de timp – trebuie să facă acest lucru în termen de 60 de zile. Amintim că voucherele de vacanță valorează 1.450 de lei și se acordă pentru perioada ianuarie – decembrie 2023. Anul curent este de asemenea primul an în care angajații din sectorul privat vor primi banii aceștia prin intermediul statului. Totuși, Ministerul Educației a adus un amendament acestor prevederi.
Astfel, persoanele care activează în sistemul de învățământ și își consumă voucherele de vacanță în cursul anului vor fi nevoite să dea banii înapoi dacă părăsesc sistemul înainte de finele anului, fie prin demisie, fie prin concediere. Mai mult, persoanele vizate vor avea 60 de zile la dispoziție să dea înapoi suma corespunzătoare cheltuielii lor – după depășirea acestui termen, se percep penalizări.
Ce spune legea?
Conform Ordinului de ministru care aduce amendamente celebrelor tichete de vacanță, acestea sunt condițiile în care banii destinați vacanțelor trebuie restituiți:
„Art. 8. –
(1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu.
(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.
(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea”, se arată într-un fragment al Ordinului, citat de România TV.
Excepțiile de la regulă
Trebuie menționat că persoanele care nu vor să primească tichetele de vacanță pot să depună o cerere în acest sens. Ea trebuie să fie făcută în maximum 30 de zile de la momentul în care acordarea voucherelor a fost anunțată prin Ordinul de ministru. De asemenea, suma de 1.450 de lei este valabilă doar pentru persoanele care lucrează cu normă întreagă. Cei care au o săptămână lucrătoare mai scurtă vor primi o sumă proporțională cu durata muncii pe care o prestează.
Singurul an recent în care nu au fost acordate astfel de stimulente financiare a fost anul 2021. În vara acelui an, contextul pandemic nu permitea vacanțele decât în anumite contexte restrânse.