Actual

Suedezii nu ne vor în Schengen. Reclamă care este motivația lor pentru votul negativ

Suedezii nu ne vor în Schengen. Reclamă care este motivația lor pentru votul negativ
canalsud.ro

Pe pagina de Twitter, Visegrad 24 a prezentat un comentariu al purtătorului de cuvânt al social-democraților suedezi. Acesta declară că Parlamentul suedez se va opune prin veto planului guvernului de a aproba aderarea Croației, României și Bulgariei la Acordul Schengen.

“Parlamentul suedez va respinge planul guvernului de a aproba aderarea Croației, României și Bulgariei la Acordul Schengen. Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al celui mai mare partid din țară, Social-Democrații, spune că vor vota NU din cauza crimei organizate și a corupției”, scrie Visegrad24 pe pagina sa de twitter.

Dar ce se întâmplă dacă țara noastră nu intră în decembrie 2022 în Schengen

Potrivit europarlamentarului PNL Rareș Bogdan, dacă România nu va intra în Schengen în decembrie 2022, procedura ar fi reluată de la început, iar perioada de așteptare ar fi de cel puțin doi ani.

„Ar fi o problemă de funcționalitate a Europei” a precizat Rareș Bogdan.

De asemenea, Rareș Bogdan a explicat că raportul pozitiv al Comisiei Europene prezentat în data de 16.11.2022 este un motiv în plus ca România să fie acceptată în Schengen, declarând următoarele:

  • „Sunt cele mai mari (n.red șanse) de până acum din toate încercările timp de 11 ani și cred că semnalul dat ieri, o poziție extrem de clară din partea Comisiei Europene după votul din Parlamentul European, este clar că presiunea rămâne strict pe Consiliul JAI care are loc în 8-9 decembrie. Poziția de ieri, extrem de clară și de bine construită, este un semnal extrem de clar că România este mai aproape decât oricând de spațiul Schengen”.
  • „Este practic poziția Guvernului Europei cu privire la accesul României în Schengen, iar faptul că ni se spune că România este pregătită și se recomandă un vot pentru accederea României este important. Recunoaște Comisia că România era pregătită din punct de vedere tehnic, doar că a fost o chestiune strict politică”, a mai spus acesta. România și Bulgaria ar putea fi primite în Schengen, dar condiționate de un mecanism de verificare Rareș Bogdan a precizat că cele două țări, România și Bulgaria, ar putea fi acceptate în spațiul Schengen, însă ar putea fi introdus și un mecansim asemnător MCV și spune că îngrijorările cele mai mari nu sunt în legătură cu România, ci mai degrabă cu Bulgaria și granița sa de sud cu Turcia. „Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (…) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”.
  • „Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România”.
  • „Dacă nu intrăm în luna decembrie și se amână o decizie sau se votează împotrivă, se blochează de către o țară, o țară care se poate și abține, atunci lucrurile vor fi reluate de la început și asta înseamnă o procedură care poate dura între doi și cinci ani, cu o medie de trei ani și jumătate. Eu sunt mai încrezător decât oricând că vom intra în spațiul Schengen, chiar și cu un mecanism de verificare suplimentar”, citează digi24.ro.