Mai multe persoane ne recomandă, de multe ori, să alegem răul cel mai mic. Și Fanta era acesta, dintre toate băuturile acidulate. Cel puțin până acum, când a apărut descoperirea șocantă a ANPC.
Părinții, bunicii, tinerii și adolescenții aleg Fanta din motivul evident că s-a tot spus că are în conțiunut extract din portocale, cel ce ne asigură un pic din necesarul zilnic de vitamina C. Scria și pe etichetă. Doar că dezvăluirile Autorității pentru Protecția Consumatorului ne dau peste cap tot ce am știut până acum. Concentrația de suc natural de portocale este mult mai mică în produsele din România decât din alte țări. Coca-Cola a oferit un răspuns după apariția în presă a constatărilor ANPC.
Up Date. Reacția Coca-Cola
Compania Coca-Cola România va colabora cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în ceea ce investigaţiile demarate pentru verificarea a trei produse Fanta în toate statele membre UE pentru depistarea dublului standard şi va oferi argumente şi dovezi pentru a fundamenta poziţia companiei în raport cu acuzaţiile aduse.
„Cooperăm cu ANPC în această chestiune încă din luna iunie 2022 şi vom continua să oferim argumente şi dovezi pentru a fundamenta poziţia companiei noastre în raport cu acuzaţiile aduse în cadrul acestei investigaţii. Suntem dedicaţi angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare ţară în care activăm. Totodată, unele reţete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferinţele consumatorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, au afirmat reprezentanţii Coca Cola.
De asemenea, compania susţine că asigură transparenţă totală în privinţa ingredientelor şi a valorilor nutriţionale din produsele folosite, oferindu-le consumatorilor informaţii clare, atât pe ambalaje, cât şi online (pe website-ul www.coca-cola.ro), aceştia având astfel posibilitatea de a alege informat.
Știrea inițială
Fanta este cu probleme. Descoperirea ANPC este șocantă și iată care este adevărul
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a trimis, cu ceva timp în urmă, o alertă privind trei produse către Comisia Europeană. Instituția a cerut ca etichetele celor trei băuturi să fie verificate.
Despre ce este vorba mai exact. ANPC a trimis, în urmă cu cinci luni, o alertă pentru ca etichetele a trei produse Fanta din Uniunea Europeană să fie verificate. Este vorba de trei băuturi acidulate, toate din aceeași suită: Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie.
Joi, 12 ianuarie 2023, România a solicitat expres să fie inițiată o acțiune care să fie coordonată chiar de țara noastră la nivelul UE.
Motivul, explicat și de președintele ANPC, Horia Constantinescu, ar fi acesta: Acțiunea ar avea drept scop verificarea împreună cu autoritățile competente din alte state membre pentru a fi combătut așa-numitul „dublu standard”.
În baza acestei noțiuni, după ce va fi fixată, scriptic vorbind, se poate acționa și faptic. Și aceasta deoarece este vorba de o amendă contravențională în valoare de până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare. Iar suma este deloc de neglijat, ea fiind de-a dreptul uriașă. Numai nivelul României este vorba despre aproape 20 milioane de euro.
Analiza ANPC atestă realitatea existentă
ANPC a relizat o analiză în legătură cu etichetele produselor Fanta menționate anterior, pe care a transmis-o ulterior a făcut-o publică. Diferențele descoperite procentual sunt incredibile, dar adevărate. În cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conținutul de suc de portocale este foarte mic în sticlele din România, față de alte state. Procentul de suc natural de portocale este următorul:
- sub 5 %, în 3 state membre,
- 5%, în 13 state membre,
- 6 %, în 4 state membre,
- 8 %, în 3 state membre,
- 12 %, în 2 state membre,
- 20 %, în 2 state membre.
În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conținutul de suc de portocale diferă astfel:
- 3%, în 10 state membre,
- 4%, în 5 state membre,
- 7%, în 2 state membre,
- 8 %, într-un stat membru,
- 12 %, într-un stat membru.
În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conținutul de suc de lămâie diferit, astfel:
- 1 %, în 3 state membre
- 3%, în 5 state membre
- 6%, în 4 state membre
- 12 %, într-un stat membru.
Opinie avizată: „Nu suntem pelicanii Europei!”
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a spus, citat de media, că de când se află la conducerea autorității a încercat să le arate reprezentanților instituțiilor similare din statele europene că există dublul standard.
Horia Constantinescu a ținut să precizeze faptul că România a fost singurul stat care a putut produce produse similare cu cele ale unor mărci celebre, dar care aveau rețete diferite.
Președintele ANPC a menționat că atunci când a folosit pentru prima dată expresia „Nu suntem pelicanii Europei!”, unul dintre produsele la care el făcea referire era chiar Fanta.