Atunci când luați medicamente, este esențial să știți ce riscuri există în combinație cu aportul de alimente și băuturi. În general, inserțiile de ambalare se referă la efectele periculoase ale consumului de alcool cu un medicament eliberat pe bază de rețetă, dar există și riscuri la alte produse care nu conțin alcool.
Unul dintre cele mai izbitoare cazuri este cel al grapefruitului, care atât ca fruct, cât și ca suc (cel mai frecvent), este asociat cu consecințe nocive asupra sănătății dacă este combinat cu anumite medicamente.
Grapefruitul este un fruct care iese în evidență în domeniul nutriției pentru proprietățile sale sănătoase. În acest sens, este o sursă de fibre, cheie pentru buna funcționare a tractului digestiv; are mult potasiu, un mineral esențial pentru buna funcționare a corpului; și oferă o cantitate mare de vitamina C, necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a corpului uman. Cu toate acestea, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) avertizează despre pericolele sale cu anumite medicamente.
Potrivit agenției guvernamentale americane EEUU, acestea sunt medicamentele care pot provoca probleme dacă interacționează cu grapefruit sau suc de grepfrut din corpul nostru (denumirea generică este inclusă între paranteze):
- Medicamente care scad colesterolul, (simvatastina) și (atorvastatina).
- Medicamente care tratează hipertensiunea, cum ar fi (nifedipină) și (nifedipină).
- Medicamente pentru prevenirea respingerii în transplanturile de organe, (ciclosporină) și (ciclosporină).
- Medicamente anti-anxietate, (buspirona).
- Medicamente care tratează boala Crohn sau colita ulcerativă, (budesonidă).
- Medicamente care tratează ritmul anormal al bătăilor inimii, (amiodaronă) și (amiodaronă).
- Medicamente antihistaminice precum (fexofenadina).
Sucul de grepfrut nu afectează toate medicamentele de mai sus. Severitatea interacțiunii poate fi diferită în funcție de persoană, medicament și cantitatea de suc ingerată.
Pericolele grapefruitului cu aceste medicamente
Sucul de grepfrut permite prea mult sau, în alte cazuri, prea puțin din medicament să pătrundă în sânge. „Când există prea multe medicamente în sânge, puteți avea mai multe efecte secundare”, explică Shiew Mei Huang, medic FDA.
De exemplu, dacă beți prea mult suc de grapefruit cu medicamente care scad colesterolul, prea mult din acesta ar putea rămâne în organism, crescând riscul de afectare a ficatului și a mușchilor și chiar ducând la insuficiență renală.
De asemenea, multe medicamente sunt descompuse (metabolizate) în intestinul subțire cu ajutorul enzimei CYP3A4. Sucul de grepfrut poate bloca acțiunea intestinală a CYP3A4, astfel încât, în loc să fie metabolizat, mai mult din medicament intră în sânge și petrece mai mult timp în organism.
Cantitatea de CYP3A4 din intestin variază de la o persoană la alta. Unii au multe și alții puțin. Acesta este motivul pentru care sucul de grapefruit vă poate afecta diferit, chiar și la persoanele care iau același medicament.
Pe de altă parte, medicamentele antihistaminice, cum ar fi fexofenadina, au cantitatea lor din sânge redusă de sucul de grapefruit. Acest lucru poate face ca medicamentul să nu funcționeze așa cum ar trebui.