Guvernul a decis prelungirea cu 3 ani a schemei de sprijin pentru achiziția motorinei de către fermieri. Anunțul a fost făcut în ședința guvernamentală de vineri, 8 decembrie. În prezent, subvenția acordată este de 1,529 lei pe litru de motorină.
Însă, acest cuantum va fi ajustat în funcție de noile praguri de accizare.
Subvenția pentru motorină
Informația a fost comunicată de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Fermierii, beneficiari ai acestei scheme, așteaptă cu interes adaptarea subvenției la noile condiții de accizare, iar guvernul este pe cale să răspundă acestor cerințe.
„Fermierii români, persoane fizice şi juridice, vor beneficia şi în următorii trei ani de subvenţia pentru achiziţia motorinei utilizate în agricultură. Guvernul a prelungit astăzi schema de ajutor de stat pentru agriculturi până la finalul anului 2026.
Pentru anul în curs, subvenţia acordată este de 1,529 lei/litrul de motorină. Iar după anunţarea noilor praguri de accizare, în luna ianuarie, probabil, anul viitor, se va ajusta şi acest prag de subvenţie”, a declarat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.
Ce spun fermierii?
În acest context, fermierii au exprimat îngrijorări cu privire la importurile masive de zahăr din Ucraina. Aceștia au solicitat Guvernului să implementeze măsuri restrictive pentru o perioadă de cel puțin 3-4 luni. Aceștia susțin că aceste importuri aduc produse la prețuri cu 200-250 de euro sub costul producției locale. Astfel, se generează perturbări pe piața internă. Managementul fabricii de zahăr din Luduș a avertizat că, în condițiile actuale, fabrica nu va mai putea funcționa.
Importurile din Ucraina au cunoscut o creștere semnificativă în ultimul an, iar această practică a afectat considerabil prețurile locale, subminând sustenabilitatea producției interne.
“Vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor din Ucraina prin mijloace la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al acestuia din Ucraina ce a fost votat de Guvernului Slovaciei pe 29 noiembrie, cu intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023”, se arată în scrisoarea adresată Guvernului, conform Economica.