Social

Substanțele nocive găsite de nemți în 25 de tipuri de chipsuri ca urmare a unor teste 

Substanțele nocive găsite de nemți în 25 de tipuri de chipsuri ca urmare a unor teste 
capital.ro

Cinci testeri au descris aspectul, mirosul, gustul, precum și textura, senzația din gură și postgustul a 25 de tipuri de chipsuri.

Cea mai cunoscută organizație a consumatorilor din Germania, Stiftung Warentest, a găsit poluanți în unele tipuri de chipsuri.

De asemenea, potrivit rezultatelor obținute în urma testelor, publicate în revista “Test” (numărul 11/2022), unele dintre chipsuri au gust lipicios sau foarte sărat, miros a grăsime râncedă sau au margini verzi.

În Germania au fost testate 25 de tipuri de chipsuri

25 de tipuri de chipsuri de cartofi au fost testate în total de cinci testeri instruiți   de la Universitatea din Erlangen-Nurnberg, iar la aproximativ jumătate dintre ele s-au înregistrat rezultatele descrise anterior.

De asemenea, în chips-uri au fost identificate și câteva substanțe problematice. Prin urmare cinci produse au primit verdictul „insuficient” („mangelhaft”), iar alte șase au fost doar „suficiente”.

Din numărul total de chipsuri testate, Stiftung Warentest a examinat:

  • 16 tipuri de chipsuri cu boia de ardei,
  • 5 tipuri de chipsuri stivuibile cu boia de ardei
  • 4 tipuri de chipsuri de cartofi.

În test au fost incluse mărci cunoscute precum Crunchips, Chio, Chipsfrisch, Kettle, Lay’s, Pringles și Pom-Bärn, precum și produse de la Aldi, Lidl, Rewe și Alnatura.

Miros și gust de grăsime râncedă

Gustul și mirosul chipsurilor au avut cea mai mare influență asupra rezultatului testului. Dar au fost evaluate și calitatea grăsimii, prezența substanțelor nocive, calitatea microbiologică, informațiile de pe ambalaj și ambalajul în sine.

Printre cei cinci perdanți ai testului au fost două dintre cele trei chipsuri bio testate.

Astfel, „Bio Organic Potato Chips & Paprika” de la Trafo mirosea și avea gust de grăsime râncedă. În același timp, conținutul lor de acrilamidă a fost destul de mare.

Un alt caz este „Dennree Potato Chips Paprika” de la Denns Biomarkt, la care conținutul de acrilamidă a fost depășit.

Cantități mari de acrilamidă s-au regăsit și în „chipsurile” Rob’s, care ar trebui să fie cu aromă de boia. Acestea aproape și-au dublat valoarea de referință pentru acrilamidă, la 750 de micrograme pe kilogram.

Ce poate provoca acrilamida

Acrilamida este suspectată de a provoca cancer. În plus, substanța care este produsă în timpul prăjirii sau coacerii poate modifica materialul genetic.

Niveluri ridicate de hidrocarburi saturate de ulei mineral (MOSH) au fost depistate în Pringles „Classic Paprika”.

MOSH se acumulează în corpul uman. Consecințele acestui fapt nu au fost încă studiate în mod adecvat. În plus, chipsurile au fost contaminate cu glicidol din ulei (un produs dăunător de conversie a grăsimilor).

Concluzia Stiftung Warentest

În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că toate chipsurile testate au conținut glicoalcaloizi, adică toxine vegetale de la cartof.

Specialiștii care eu efectuat testele spun că acestea nu pot fi evitate în totalitate, dar  prea multă toxină poate duce la probleme gastro-intestinale.

Cel mai puternic contaminate cu glicoalcaloizi au fost „Chips Paprika & Roasted Onion” de la Kettle. Iar, conform calculelor fundației, din cauza glicoalcaloizilor, o persoană care cântărește 60 de kilograme s-ar putea simți rău după ce a consumat 140 de grame din aceste chipsuri.

Ce ne sfătuiesc specialiștii pentru a putea controla consumul de chipsuri

„Nu există un truc ingenios pentru a nu mânca toată punga de chipsuri. Ce vă poate ajuta: puneți o porție într-un castron, închideți din nou punga ermetic și puneți-o departe, departe. Dacă porția a fost ciugulită, dorința ta interioară s-ar putea să te împiedice să te ridici și să te saturi (de chipsuri)”.

De asemenea, trebuie știut faptul că „pentru chipsurile de cartofi, perioada minimă de valabilitate este, de obicei, în jur de șase luni. Grăsimea din chipsuri poate râncezi rapid. Prin urmare, acestea nu trebuie păstrate până la sfârșitul termenului de valabilitate. Deoarece chipsurile stivuibile sunt ambalate mai elaborat, termenul de valabilitate al acestora este de cel puțin nouă luni, potrivit furnizorilor”, scrie test.de