Noul submarin al Marinei militare ruse se numește Belgorod. Acest submarin a fost predat Marinei Ruse, la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din țară, Șantierul Naval Sevmaș.
Submarin masiv al Rusiei, pregătit pentru transportarea unei arme catastrofale. Despre ce mega torpilă este vorba. Video
Ce se știe despre Belgorod: producătorul său îl prezintă drept navă de cercetare, dar specialiștii străini spun că este o platformă pentru spionaj, transport de drone și posibil arme nucleare, numite mega torpile.
Are 184 de metri și este cel mai lung submarin din ocean, mai lung chiar și decât submarinele balistice și cu rachete ghidate ale Marinei SUA din clasa Ohio, care au 171 de metri.
Ceea ce diferențiază Belgorodul de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă, sau de oricare dintre submarinele nucleare operate oriunde în lume, este chiar misiunea sa.
Submarinul va transporta torpilele Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, cu capacitate nucleară, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanță și pentru a se strecura pe lângă apărările de coastă călătorind de-a lungul fundului mării, a relatat Tass.
Despre aceste torpile se știe că pot crea „un val de 500 metri înălțime, un tsunami radioactiv”, a scris EVZ , într-un material explicit în ceea ce privește istoria Rusiei de la Stalin încoace, cu referire directă la Poseidon și Belgorod.
Designul său reprezintă o versiune modificată a submarinelor rusești cu rachete ghidate de clasa Oscar II, făcută mai lungă cu scopul de a găzdui în cele din urmă primele torpile furtive cu arme nucleare și echipamente pentru colectarea informațiilor, spun experții în domeniu.
Belgorod era așteptat să fie livrat Marinei Ruse încă din anul 2020, după teste și verificări, dar acestea au fost amânate de pandemia de coronavirus, a raportat agenția de știri rusă TASS. Acest fapt confirmă o altă realitate și anume că atacarea Ucrainei trebuia să înceapă mult mai devreme, dar ”virusul covid-19” și pandemia a stricat pe moment planul lui Putin de la acea vreme.
Belgorod ar putea în următorul deceniu să pregătească scena pentru o întoarcere la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarinele americane și rusești urmărindu-se și vânându-se unul pe altul în confruntări tensionate, titrează CNN.
„Această mega torpilă nucleară este unică în istoria lumii. Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și noi contra-arme”, a scris expertul american în submarine HI Sutton pe site-ul său Covert Shores, încă din luna martie a acestui an.
Belgorod este singurul submarin din proiectul rusesc 09852, destinat să transporte drone submersibile ”Poseidon”, ce vor fi înzestrate cu arme convenţionale şi nucleare, putând să le transporte la mare adâncime, cu mare viteză.
”Belgorod” a fost conceput pe baza proiectului modernizat de submarine din clasa 949A Antei/Oscar II, conform codului NATO. ”Belgorod” va fi cel mai mare submarin din componenţa marinei ruse, potrivit Gazeta.ru: aproape 24.000 de tone, lungimea – 184 m, iar lăţimea – 18,2 m (noi.md).
Și totuși sunt semne de întrebare
Despre aceste arme nu se știe de ieri, de azi. În anul 2018, însuși Putin spunea cu referire la aceste arme: ”Sunt liniștite, foarte manevrabile și nu au nicio vulnerabilitate pe care inamicul să o exploateze”.
Poseidon-urile ar putea fi folosite împotriva țintelor „inclusiv grupuri de portavioane, fortificații de pe țărm și infrastructură”, a spus Putin, la acea vreme.
Oamenii de știință au îndoieli cu privire la armă și dacă va fi adăugată în cele din urmă la arsenalul Rusiei.
„Aceasta este încă o tehnologie în dezvoltare, atât torpila, cât și platforma”, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani.
Belgorod în sine este cu adevărat o navă de testare pentru viitoarea clasă de submarine cu propulsie nucleară Habarovsk, primul dintre care ar putea fi lansat în acest an, a mai spus Hans Kristensen.
Foto: noi.md / video: youtube