Și această rețetă cu efect răcoritor vine de la ruși. Ar fi fost minunat dacă războiul s-ar fi dus în bucătărie și nicidecum pe uscat sau pe ape. Cum a fost exemplul borșului prin care Ucraina a câștigat războiul cu Rusia, cel din farfurie. Câștigătorul a fost desemnat de către UNESCO, despre care infoactual a scris, la vremea respectivă.
Șuba este bună și vara. Cum se prepară și de ce ingrediente avem nevoie. Video
I se spune șubă dar poate fi văzută ca Baba Dochia cu multe cojoace. Mai este cunoscută ca fiind salata rusească cu pește. Seamănă, un pic, cu salata de beuf, dar diferă compoziția. De fapt secretul acestei salate, cel care asigură gustul minunat, este peștele.
Ea este o salată preparată strat peste strat, într-o compoziție aromată, multicoloră, care bucură sufletul, privirea și oferă statisfacție, totodată, și stomacului.
Fiecare masă festivă din țările ex-sovietice are o astfel de salată. Este ideală vara, dacă o cosumăm după ce am ținut-o, în prealabil, la rece. Rețeta poate fi îmbunătățită, după bunul plac, dar și după felul în care suportă stomacul nostru greutatea pe care ”ne-o adaugă” maioneza, de exemplu.
Ingrediente necesare: cartofi, morcovi, sfeclă, ceapă, ouă și neapărat pește. Legumele după ce au fost fierte se dau prin răzătoare și sunt așezate pe straturi, după culorile legumelor folosite.
1 ceapă
100 ml apă fiartă și răcită
2 linguri de oțet
1/2 linguriță sare
3 – 4 cartofi fierți
Sare, piper
Maioneză
400 gr file de hering
2 morcovi fierți
4 ouă fierte
2 sfecle roșii medii fierte
Mod de preparare
Legumele se fierb și se curăță, apoi se răzuiesc. Pe un platou radem întâi cartofii și adăugăm sare și piper. Radem morcovii și sfecla roșie. După fiecare strat, adăugăm sare și piper.
Peste toate acestea se adaugă peștele vidat, marinat sau afumat, tăiat în bucățele mici. Dacă nu avem peștele vidat, pe care îl putem găsi în toate marketurile moldovenești, putem înlocui cu ton sau sardine slab afumate, dar, desigur, nu mai are același gust.
Apoi mai adăugăm un strat de cartofi dați prin răzătoare. La final, punem, deasupra, un strat de maioneză. Pentru decor, putem adăuga câteva frunze de pătrunjel, rondele de morcov, albuș de ou, dar și gălbenuș, mărunțit etc.
Foto: captura video/ youtube