O dronă defectă în Irak ar fi putut ajuta SUA să nu fie târâtă și mai mult într-un conflict tot mai mare în Orientul Mijlociu. Drona a fost lansată la baza aeriană Erbil de către o miliție susținută de Iran. Înainte de răsăritul soarelui pe 26 octombrie. Aceasta a pătruns în apărarea aeriană americană și s-a prăbușit la etajul al doilea al barăcilor. Care adăposteau trupele americane în jurul orei 5 dimineața. Potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu această chestiune.
Dar dispozitivul încărcat cu explozibil nu a reușit să detoneze. În cele din urmă, doar un membru al serviciului a suferit o comoție în urma impactului, au declarat oficialii. Care au cerut să rămână anonimi pentru a vorbi liber despre atac. SUA a avut noroc, au adăugat ei, deoarece drona ar fi putut provoca un carnagiu dacă ar fi explodat.
SUA, sub presiunea focurilor din Orientul Mijlociu
Incidentul a fost unul dintre cele cel puțin 40 de atacuri separate cu drone și rachete. Care au fost lansate împotriva forțelor americane de către milițiile susținute de Iran în Irak și Siria în ultimele trei săptămâni. Ca răspuns la sprijinul american pentru Israel în războiul din Gaza, potrivit datelor Pentagonului.
Bombardamentul a provocat până acum doar câteva zeci de răniți. Multe dintre rachete și dronele de atac unidirecționale fiind interceptate de apărarea antiaeriană americană din Irak și Siria. Unde se află un total de 3.400 de militari americani.
America în conflict
David Schenker este fost secretar de stat adjunct al SUA la think-tank-ul Washington Institute for Near East Policy. Acesta a avertizat că, deși nici Iranul și grupurile sale aliate, nici SUA nu par să dorească o confruntare directă, riscurile sunt în creștere. Posibilitatea unui atac major care să atragă America într-un conflict este „o preocupare foarte realistă”, a spus el. „Cred că își calibrează atacurile pentru a hărțui mai degrabă decât pentru a ucide în masă trupele americane. Dar pot face mult mai mult”, a spus el despre milițiile irakiene și siriene.
Nu este clar cum ar răspunde președintele Joe Biden la un atac major care ucide un număr mare de americani. Președintele este în dificultate în sondajele de opinie înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor. Astfel, Biden a încercat până acum să limiteze rolul SUA în conflict. Mai ales din punct de vedere al asigurării ajutorului militar pentru Israel.
Atacul Hamas
Războiul a izbucnit atunci când bărbați înarmați din Hamas, grup militant finanțat de Iran care conduce enclava palestiniană Gaza, au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie. Ucigând 1.400 de persoane, majoritatea civili, și luând peste 240 de ostatici. De atunci, Israelul a bombardat fără încetare teritoriul de coastă, ucigând peste 10.000 de persoane, mulți dintre ei copii. Iranul afirmă că nu a avut niciun rol în raidul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, conform Reuters .