International

SUA reînvie Războiul Rece. De data aceasta inamicul este China

sua-reinvie-razboiul-rece

Pentru a contracara influența militară tot mai mare a Chinei, SUA reînvie Războiul Rece. Prima etapă – dezvoltarea capacităților de spionaj submarin.

Marina americană efectuează în prezent cea mai mare revizuire a rețelei sale ultrasecrete de supraveghere submarină din anii 1950 încoace. Măsura survine în condițiile în care puterea navală a Chinei crește și noile tehnologii remodelează rapid războiul maritim. Beijingul are propriile planuri similare. Ca urmare, SUA reînvie Războiul Rece, dar la o altă scară.

Pe o insulă bătută de vânt, la 80 de kilometri nord de Seattle, se află o stație de monitorizare a marinei americane. Timp de ani de zile, aceasta a fost ținută ocupată cu urmărirea mișcărilor balenelor și cu măsurarea creșterii temperaturii mării. În octombrie trecut, Marina i-a dat unității un nou nume care reflectă mai bine misiunea sa actuală: Comandamentul de Supraveghere Submarină.

Redenumirea stației de spionaj de la instalația din Whidbey Island este o aluzie la un proiect militar american mult mai amplu. Potrivit surselor este vorba de realizarea celei mai mari reconstrucții a programului de spionaj antisubmarin de la sfârșitul Războiului Rece.

De ce reînvie SUA Războiul Rece

Reluarea efortului de miliarde de dolari, cunoscut sub numele de Sistemul Integrat de Supraveghere Submarină (IUSS) este necesară. China a intensificat exercițiile militare în jurul Taiwanului, sporind îngrijorările legate de un potențial conflict.

Proiectul de modernizare a IUSS nu a fost raportat anterior. Acesta presupune modernizarea rețelei existente de cabluri acustice submarine de spionaj ale Americii. Dar și modernizarea unei flote de nave de supraveghere cu senzori de ultimă generație și microfoane submarine. Toate aceste măsuri sunt menite să sporească capacitatea armatei de a-și spiona inamicii.

Complementar, SUA au fost de acord să vândă Australiei o tehnologie similară. Obiectivul – consolidarea apărării aliate în regiunea Pacificului.

Ce presupune retehnologizarea IUUS

Existența IUSS a fost făcută publică abia în 1991, la sfârșitul Războiului Rece, iar detaliile operațiunilor sale rămân strict secrete. „Sistemele (IUUS) au cunoscut și vor cunoaște o creștere și o recapitalizare pe măsură ce tehnologiile submarine sunt dezvoltate și prioritățile de apărare sunt actualizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forței de Submarine într-un comunicat, citat de Reuters.

Planul Marinei americane include desfășurarea unei flote de drone maritime fără pilot pentru a asculta navele inamice. Totodată, se vor plasa senzori portabili, de tipul „sateliți subacvatici”, pe fundul mării pentru a scana submarinele. Și sateliții geospațiali vor fi folosiți pentru a localiza navele prin urmărirea frecvențelor radio ale acestora. Nu în ultimul rând, tehnologiile de inteligență artificială vor fi utilizate pentru a analiza datele de spionaj maritim într-o fracțiune din timpul pe care l-ar lua de obicei analiștii umani.

Între timp, și China lucrează la propriul program de spionaj maritim, cunoscut sub numele de Marele Zid Subacvatic.