Departamentul de Justiție al SUA a dat joi în judecată compania de rachete și sateliți SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru că ar fi discriminat beneficiarii de azil și refugiații la angajare.
Conform investigațiilor efectuate, „cel puțin din septembrie 2018 până în mai 2022, SpaceX i-a descurajat în mod obișnuit pe azilanți și refugiați să aplice și a refuzat să îi angajeze sau să îi ia în considerare, din cauza statutului lor de cetățean, încălcând astfel Legea privind imigrația și naționalitatea”, a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat.
În anunțurile de angajare și în declarațiile publice făcute de-a lungul anilor, SpaceX a afirmat în mod eronat că, în conformitate cu reglementările federale cunoscute sub numele de legi privind controlul exporturilor, compania poate angaja doar cetățeni americani și rezidenți permanenți legali, așa-numiții „deținători de carte verde”, a precizat Departamentul de Justiție.
Multimiliardarul se victimizează
De asemenea, Departamentul de Justiție a incriminat și postările online ale lui Elon Musk, proprietarul miliardar al companiei, pe care le consideră un exemplu de „declarații publice discriminatorii”.
Departamentul a citat o postare din iunie 2020 pe X, fostul Twitter, a directorului general Musk către cei 36 de milioane de urmăritori ai săi de atunci, în care se spunea „Legea americană cere cel puțin o carte verde pentru a fi angajat la SpaceX, deoarece rachetele sunt tehnologii avansate de armament”.
Musk a descris procesul intentat de Departamentul de Justiție împotriva SpaceX drept „o înarmare a Departamentului de Justiție în scopuri politice”.
Într-o postare pe X, CEO-ul SpaceX a declarat că companiei „i s-a spus în repetate rânduri că angajarea oricărei persoane care nu este rezident permanent al Statelor Unite ar încălca legislația internațională privind traficul de arme, ceea ce ar constitui o infracțiune penală”.
Musk este bun de plată
Procurorul general adjunct al SUA, Kristen Clarke, din cadrul diviziei pentru drepturi civile a Departamentului de Justiție, a declarat că o anchetă a DOJ a constatat că SpaceX „nu a luat în considerare sau nu a angajat în mod echitabil azilanți și refugiați din cauza statutului lor de cetățenie și a impus ceea ce echivala cu o interdicție de angajare a acestora, indiferent de calificarea lor, încălcând astfel legea federală”.
Clarke a mai spus că recrutorii SpaceX și oficialii de la nivel înalt au „descurajat în mod activ” beneficiarii de azil și refugiații să caute oportunități de muncă în cadrul companiei.
Statele Unite solicită plata retroactivă pentru beneficiarii de azil și refugiații care au fost descurajați sau cărora li s-a refuzat angajarea la SpaceX din cauza presupusei discriminări, a precizat Departamentul de Justiție.
De asemenea, DOJ solicită sancțiuni civile într-o sumă care urmează să fie stabilită de instanță și schimbări de politică pentru a se asigura că SpaceX respectă mandatul federal de nediscriminare în viitor, conform Reuters.