”American dream” (visul american) a devenit ”reality nightmare” (coșmar adevărat) pentru un cetățean al Republicii Moldova, care se află acum în arestul IPJ Iași, pentru care justiția din SUA a cerut extrădarea. Iată de ce îl vor americanii pe moldovean!
SUA cere extrădarea unui cetățean al Republicii Moldova, suspectat de legături transnistrene, aflat la IPJ Iași
Visul american s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru un cetăţean din Republica Moldova. Acesta se află acum în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Iaşi. El este acuzat de spălare de bani și conspirație.
Bărbatul aşteaptă sentinţa judecătorilor ieşeni în procesul în care se cere arestarea sa preventivă, pentru a putea fi extrădat în SUA, unde urmează să fie judecat pentru fapte care i-ar putea aduce şi o sentinţă de 20 de ani de închisoare.
Date informative: Termenul de „vis american” a fost inventat de James Truslow Adams în anul 1931, afirmând că „viaţa ar trebui să fie mai bună, mai bogată şi mai plină pentru toată lumea, cu oportunităţi pentru fiecare în funcţie de abilităţi sau realizări,” indiferent de clasa socială sau de circumstanţele naşterii.
Visul american îşi are rădăcinile în Declaraţia de Independenţă a SUA, potrivit căreia „toţi oamenii sunt creaţi egali,” având dreptul la „viaţă, libertate şi căutarea fericirii.”
În căutarea fericirii a fost şi cetăţeanul moldovean Serghei Tomuz, pentru care visul american îl poate costa mulţi ani de libertate.
Potivit legislației americane, dacă va fi extrădat, bărbatul ar urma să fie judecat pentru spălare de bani, conspiraţie la comiterea infracţiunii de spălare de bani, primirea de bunuri furate prin comerţ interstatal şi internaţional şi pentru conspiraţie la transportul bunurilor furate şi primirea de bunuri furate.
Grefierul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Vest al Statului Carolina a emis un mandat de arestare pe numele său încă din luna februarie a anului 2017.
Iar pedepsele pentru spălarea de bani în Statele Unite nu sunt deloc mici.
Informații: Orice persoană declarată vinovată de spălare de bani poate fi condamnată la o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare şi la amenzi de până la 500.000 de dolari sau de două ori valoarea bunurilor implicate în tranzacţie, oricare dintre acestea este mai mare, se arată pe un site american unde sunt publicate informații juridice din SUA.
“Mandatul de arestare este emis în februarie 2017 de tribunalul lor districtual. Ştiţi cum e traseul? O persoană care este condamnată, ca regulă, la noi, este căutată în baza mandatului pe care îl emite judecătorul – ca să execute o pedeapsă sau pentru că e arestat preventiv.
Comunică cu cei de la Poliţie, care spun “nu îl găsim!”. Şi atunci se emite o dare în urmărire. Darea asta în urmărire trebuie să parcurgă o anumită perioadă – 6 luni e la noi. Apoi, dacă tot nu este de găsit, se presupune că a părăsit teritoriul. Şi atunci se emit formele internaţionale – Mandatul European în spaţiul UE şi, simultan, cerere de extrădare, pentru că este posibil să fie într-un stat terţ”, spune, cu referire la caz, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu-Cheptine, citată de ZdI.
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, Secţia Penală – Biroul Afacerilor Internaţionale a cerut, încă de anul trecut, în septembrie, arestarea provizorie a lui Tomuz, în vederea extrădării, astfel încât, anul acesta, bărbatul în cauză a ajuns în centrul de reţinere şi arest preventiv din Iaşi, unde se află actualmente.
Acțiuni ale moldoveanului reținut: Din Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv de la Iaşi, Serghei Tomuz încercă pe toate căile să evite extrădarea în SUA – a cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv cu controlul judiciar, iar avocatul său a sesizat Curtea Constituţională ca să arate că extrădarea nu ar trebui să aibă loc.
Concluzie: Prin urmare, nici omul suspectat de comiterea infracțiunilor mai sus menționate nu stă cu mâinile în sân și ”luptă” cu toate armele legale, pentru propria viață și libertate.
Iar până se va afla decizia Curţii Constituţionale, procesul privind arestarea preventivă în vederea extrădării merge mai departe, a concluzionat preşedintele Curţii de Apel Iaşi. La final, în funcţie de răspunsul primit de la Curtea Constituţională, cetățeanul moldovean Tomuz va fi extrădat sau procesul său va fi reluat, pentru a merge mai departe spre destinația finală.