Washingtonul a promis Kievului sistemul VAMPIRE în urmă cu aproximativ un an și, potrivit mai multor agenții de presă, Ucraina îl va primi până la sfârșitul anului 2022. Un kit portabil creat recent, numit L3Harris Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE), poate fi montat pe majoritatea vehiculelor care au o platformă de marfă și poate fi utilizat de un singur operator pentru desfășurare.
Sistemul avansat de arme de ucidere cu precizie (APKWS), o rachetă ghidată cu laser de 70 mm, este lansată dintr-o capsulă cu patru țevi care face parte din dispozitiv.
Rachetele APKWS vor fi trimise Ucrainei ca parte a unui acord de asistență în domeniul armamentului în valoare de 22,6 milioane de dolari, au declarat autoritățile americane în mai 2022.
Armamentul a fost folosit și în Războiul din Vietnam
Satele Korsunka și Kozachi Laheri, ambele situate pe malul stâng al râului Nipru, în zona Herson, și care sunt acum deținute de trupele Federației Ruse, au fost identificate de grupul analitic independent GeoConfirmed ca fiind sursa unor atcuri recente. Surse ucrainene care urmăresc în mod obișnuit operațiunile armatei au stabilit că vehiculul de lansare este fie un vehicul blindat rezistent la mine Oshkosh, fie un vehicul cu roți multifuncțional de mare mobilitate (HMMWV) furnizat de SUA.
APKWS este o versiune modernizată a unei rachete Hydra de 70 mm „cu zbor liber” din timpul războiului din Vietnam, care a fost modificată cu un sistem de ghidare cu laser creat de compania britanică Bae Systems. Datorită preciziei, fiabilității și prețului oarecum ieftin al rachetei APKWS, trupele NATO au constatat că aceasta este populară.
Deși AFU nu a confirmat că arma folosită a fost VAMPIRE, aspectul proiectilului identificat, caracteristicile de zbor și dimensiunea exploziei focosului par a fi comparabile cu cele ale rachetei APKWS. Potrivit kyivpost.com, forța sa aeriană este constrânsă de dimensiunea sa în comparație cu cea a Rusiei.
La orice scară, Ucraina a avut dificultăți în a utiliza cu succes arme lansate de aeronave. Varianta VAMPIRE pe care Ucraina a primit-o îi va permite să lovească atât ținte aeriene, cât și terestre, de la sol, spre deosebire de cele aeriene.
Raza de acțiune a VAMPIRE este de 12 kilometri
Pachetul de armament și ajutor de 2,98 miliarde de dolari pentru Ucraina din august conținea finanțarea finală a sistemului. Defense Post, o publicație de supraveghere militară, a dezvăluit în august că VAMPIRE are o rază de acțiune efectivă de doisprezece kilometri și este imună la bruiajul electronic, deoarece este un dispozitiv ghidat cu laser.
În mai 2023, se anticipa că primele sisteme VAMPIRE vor fi operaționale în Ucraina, potrivit unui raport Janes din august 2022. Executivi din cadrul companiei tehnologice americane Science Applications International Corporation (SAIC) au fost menționați într-o postare din aprilie 2023 pe site-ul DefenseMirror.Com ca afirmând că SUA doresc să furnizeze Ucrainei 10 sisteme care ar putea fi folosite pentru a se proteja împotriva dronelor kamikaze. Potrivit testelor SAIC din ianuarie, rachetele APKWS au avut o rată de lovire de 100% împotriva dronelor de test.