Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat, la Washington, că Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri “false”. Rusia are în vedere un plan similar într-o a treia regiune, Herson, unde Moscova şi-a consolidat recent controlul şi a impus utilizarea monedei sale.
SUA avertizează: Rusia vrea să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri „false”
Ziua de trei mai readuce în discuție riscul anexării Republicii Populare Donețk și Lugansk, după cum afirmă și Michael Carpenter, în urma unui raport al Pentagonului.
”Potrivit celor mai recente rapoarte, credem că Rusia va încerca să anexeze „Republica Populară Doneţk” şi „Republica Populară Lugansk” la Rusia”, a afirmat Carpenter.
Se pare că Rusia plănuiește să pună la cale referendumuri de aderare ”cândva la mijlocul lunii mai”.
Carpenter a mai precizat că Statele Unite cred, de asemenea, că Rusia are în vedere un plan similar într-o a treia regiune, Herson, unde Moscova şi-a consolidat recent controlul şi a impus utilizarea monedei sale.
”Credem că rapoartele sunt foarte credibile. Din nefericire, am avut mai mult dreptate decât am greşit în expunerea a ceea ce credem că ar putea urma şi, prin urmare, aceasta este o parte din ceea ce încercăm să facem aici. Astfel de referendumuri false – voturi fabricate – nu vor fi considerate legitime şi nici încercările de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare. Dar trebuie să acţionăm cu un simţ al urgenţei”, a mai afirmat înaltul oficial.
De asemenea, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că ucrainenii au purtat o contraofensivă cu succes împotriva armatei ruse, împingând trupele înapoi la aproximativ 40 de kilometri de oraşul de est Harkov, în ultimele 24 – 48 de ore.
”În ciuda lansării a peste 2.100 de rachete în Ucraina, Rusia este departe de a-şi atinge obiectivele la sol, în special în Donbas”, a spus oficialul.
Ministerul Apărării de la Chișinău respinge informațiile apărute în cotidianul britanic The Times potrivit cărora Rusia ar fi luat deja decizia să invadeze Republica Moldova.
„În acest moment nu există indici care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Aceste constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovene, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație”, a precizat luni seara Ala Diaconu, ofițer de presă al Ministerului Apărării.
Situația civililor din Ucraina
Aproape 1,1 milioane de persoane au fost evacuate din Ucraina pe teritoriul rus de când a început invazia pe 24 februarie, au declarat marți oficialii ruși citați de CNN. Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri că mii de cetățeni sunt deportați cu forța în Rusia.
Din această cifră, aproape 200.000 sunt copii, potrivit Ministerului rus al Apărării.
„În ultimele 24 de ore, 11.550 de persoane, inclusiv 1.847 de copii, au fost evacuate din zonele periculoase ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Ucraina, pe teritoriul Rusiei, fără implicarea autorităților ucrainene”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizintsev.
Cel puţin nouă civili au fost ucişi, marţi, în bombardamente organizate de trupele ruse, trei dintre ei fiind ucişi în timp ce beau apă, a declarat guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram, relatează The Guardian.
”Consecinţele bombardamentelor nu au fost încă stabilite, dar cel puţin 3 persoane au fost ucise, 2 rănite şi 8 case avariate”, a afirmat Kirilenko. ”Alţi trei au fost ucişi în timp ce beau apă în oraşul Vuhledar şi alţi trei în Lîman”, a mai scris el.
Circa 2.000 de locuitori din Mariupol, care s-au adunat în apropiere de localitatea Berdiansk, nu au reuşit încă să ajungă în Zaporojie, oraşul ucrainean unde se refugiază majoritatea locuitorilor din zonă, iar autorităţile s-au organizat pentru primirea lor, întrucât trupele ruse le blochează accesul, a declarat Vadim Boicenko, primarul portului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează EFE, Unian şi Ukrinform, citate de Agerpres.
„Ne aşteptam ca astăzi să aibă loc evacuarea de pe centura de lângă Berdiansk. Acolo astăzi s-au adunat circa 2.000 de locuitori din Mariupol şi aşteaptă să fie evacuaţi. Această evacuare este de două săptămâni aşteptată, iar noi am anunţat începutul ei. Dar trupele inamice ruse ne dau peste cap planurile şi nu permit cetăţenilor noştri să ajungă în Zaporojie”, a declarat Boicenko.
Un prim convoi cu 100 de civili a sosit duminică în Zaporojie, dar câteva mii au rămas pe drum fără să poată să ajungă în acest oraş, aflat sub controlul autorităţilor de la Kiev.
Papa Francisc, pesimist că războiul se va încheia pe data de 9 mai
Papa Francisc a declarat că premierul ungar Victor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit, la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai – Ziua Victoriei în Rusia, scrie CNN.
Papa a făcut aceste comentarii pentru ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți.
„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a declarat Papa Francisc.
„Acest lucru ar explica și viteza escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar de Donbas, ci și de Crimeea, de Odesa, de a lua Ucrainei portul de la Marea Neagră, de tot.”
„Nu există suficientă voință pentru pace”, a declarat Papa. „Sunt pesimist, dar trebuie să facem tot ce se poate pentru a opri războiul”.