International

SUA ar putea plănui sancțiuni împotriva Ungariei! Motivul pare să fie „apropierea” lui Viktor Orban de Rusia

viktor orban, premierul Ungariei (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

Miercuri, 13 aprilie, ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a programat o conferință de presă cu subiect neprecizat. Unele voci spun că SUA va impune o serie de restricții Ungariei, drept răspuns la atitudinea statului condus de Viktor Orban față de Rusia.

Potrivit hirado.hu, chiar dacă alegerile mai importante se fac de obicei la nivel ministerial, SUA ar putea decide să folosească această strategie pentru a trimite o declarație diplomatică puternică prin faptul că ambasadorul va transmite deciziile guvernului american.

Prima lovitură semnificativă a venit atunci când SUA au anulat unilateral acordul de dublă impunere cu Ungaria.

Ce sancțiuni ar putea impune SUA

În acest moment, toată lumea nu face decât să speculeze cu privire la repercusiunile ulterioare ale fricțiunilor politice dintre SUA și Ungaria. Având în vedere că americanii nu au luat niciodată măsuri echivalente împotriva unei națiuni cu un potențial economic mai mare – nici măcar împotriva Rusiei – aceasta este o alegere surprinzătoare.

În cazul în care Ungaria lui Viktor Orban nu ar fi inclusă în programul de scutire de vize, ar fi implementată o altă politică care ar avea un impact direct asupra populației, mai degrabă decât asupra actorilor economici și politici.

Participanții au posibilitatea de a vizita Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile, în interes de afaceri sau de plăcere, fără a avea nevoie de viză. Potrivit portalului de știri, pe site-ul oficial al ambasadei SUA se precizează, de asemenea, că vizitatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice și să dețină o autorizație ESTA în vigoare pentru a putea călători.

Tranzacțiile fără schimb de informații ar putea fi sistate

Denunțarea unilaterală a acordului de evitare a dublei impuneri (FACTA) cu Ungaria ar putea fi o posibilă sancțiune, însă asta ar însemna o lovitură uriașă. Atât întreprinderile americane, cât și investitorii maghiari ar putea fi afectați de această schimbare.

Világgazdaság remarcă faptul că, fără acordul FACTA, tranzacțiile fără schimb de informații ar fi supuse unei rețineri la sursă de 30%, ceea ce ar putea dăuna investitorilor naționali și ar putea face ca Ungaria să pară mai puțin competitivă pentru întreprinderile internaționale. Însă, un expert fiscal anonim a declarat pentru site că nici SUA nu ar fi neapărat interesate să pună capăt acordului, deoarece le-ar facilita americanilor evaziunea fiscală.

Gergely Gulyás, ministru în guvernul premierului Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, că diplomația americană nu a încetat să încerce să convingă Ungaria să adopte o atitudine pro-război, dar Ungaria rămâne încrezătoare că pacea este în interesul tuturor părților. El a susținut că în ultimele zile, toată lumea a putut vedea pe stradă că este direct ambasada SUA, nu opoziția, cea care își finanțează campaniile politice cu fonduri americane.

„Acest lucru este neobişnuit, mai ales în rândul aliaţilor”, a declarat ministrul, potrivit HotNews.