Lifestyle

Studiu. Un interval mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai ridicate de anticorpi pe termen lung

Studiu. Un interval mai mare între dozele vaccinului Pfizer conduce la niveluri mai ridicate de anticorpi pe termen lung

Dcaă se lasă un interval mai mare între dozele de vaccin anti-Covid-19 Pfizer se ajunge la niveluri mai ridicate de anticorpi pe termen lung. Aceasta se întâmplă chiar dacă acestea nu sunt susținute mult timp după prima doză, arată un studiu britanic citat vineri de Reuters. Noile date ar putea ajuta autoritățile atunci când își gândesc strategiile de vaccinare împotriva variantei Delta, care reduce eficacitatea unei prime doze de vaccin, transmite Digi 24.

Conform unuia dintre autorii studiului, decalajul de opt săptămâni dintre doze al Marii Britanii este un „punct optim” împotriva Delta. Autorii au subliniat că oricare dintre programele de dozare a produs un răspuns puternic al anticorpilor și al celulelor T, din date obținute dintr-un studiu realizat pe 503 lucrători din domeniul sănătății.

După două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari

„După două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari după un interval mai lung între doze comparativ cu un interval mai scurt între doze”, au declarat autorii studiului, coordonat de Universitatea Oxford.

Constatările susțin opinia că, deși este necesară o a doua doză pentru a oferi protecție completă împotriva Delta, întârzierea acestei doze ar putea oferi o imunitate mai durabilă. În decembrie anul trecut, Marea Britanie a extins intervalul dintre dozele de vaccin la 12 săptămâni, deși Pfizer a avertizat că nu există dovezi care să sprijine acest decalaj mai mare de trei săptămâni.

Marea Britanie recomandă acum o diferență de opt săptămâni între dozele de vaccin pentru a oferi mai multor oameni o protecție ridicată împotriva Delta mai rapid, maximizând în același timp răspunsurile imune pe termen lung.

În Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări în timpul pandemiei, cu aproape 129.000 de decese, varianta Delta provoacă îngrijorare, de mai multe zile, numărul infectărilor oscilând în jurul cifrei de 50.000 de cazuri pe zi. Distribuitorii de alimente şi reprezentanţii supermarketurilor trag un semnal de alarmă în privinţa deficitului de personal. Ei spun că numărul mare de contaminări în societate îi obligă pe angajaţi să se izoleze, prin urmare, nu mai există personal pentru anumite activităţi.