În identificarea legăturilor dintre riscurile noastre de a dezvolta boli grave pe măsură ce îmbătrânim și alegerile de stil de viață pe care le facem (cum ar fi selecția zilnică de alimente, băuturi și activități fizice), au fost efectuate o serie (și nu puține) de cercetări.
Sănătatea mintală și stilul de viață influențează îmbătrânirea
Recent, un nou studiu, publicat în revista Aging-US, a identificat că îmbătrânirea este influențată de sănătatea mintală la fel de mult ca și de alegerile stilului de viață.
Astfel, oamenii care se simt fericiți, împliniți și conectați social experimentează o îmbătrânire mai lentă și mai puține efectele debilitante ale procesului de îmbătrânire.
Pe măsură ce îmbătrânim, leziunile moleculare se acumulează în celulele și țesuturile noastre și contribuie la dezvoltarea fragilității și a bolilor grave legate de îmbătrânire.
Aceste procese moleculare, la unii oameni, sunt mai intense decât la alții, ceea ce duce la o afecțiune denumită în mod obișnuit îmbătrânire accelerată. Dar, din fericire, ritmul crescut al îmbătrânirii poate fi detectat, folosind modele digitale de îmbătrânire (ceasuri de îmbătrânire), înainte ca urmările sale dezastruoase să se manifeste. Astfel de modele pot fi utilizate și pentru a obține terapii anti-îmbătrânire la nivel individual și la nivel de populație.
Noul studiu a fost o colaborare internațională între oameni de știință din SUA și China și condus de Deep Longevity, o companie de inteligență artificială care se concentrează pe dezvoltarea de predicții personalizate ale vârstei biologice umane folosind biomarkeri specifici de îmbătrânire.
Care a fost scopul studiului
Scopul a fost măsurarea efectului singurătății sau nefericirii sau a unui somn agitat asupra ritmului de îmbătrânire.
Cercetătorii au folosit date de la 11.914 adulți chinezi și au reușit să dezvolte un nou ceas de îmbătrânire care a fost antrenat și verificat cu date de sânge și biometrice de la participanți.
Acesta este primul ceas pentru vârstă, care este antrenat exclusiv pe o cohortă chineză de o asemenea amploare.
Îmbătrânirea accelerată a fost detectată la acei participanți cu antecedente de accident vascular cerebral, boli hepatice și pulmonare, la fumători și, cel mai interesant, la persoanele care au manifestat o stare mentală vulnerabilă.
De fapt, s-a demonstrat că simțirea deznădăjduită, nefericită și singuratică crește vârsta biologică mai semnificativ decât fumatul.
Alți factori legați de accelerarea îmbătrânirii includ a fi singur și a locui într-o zonă rurală (datorită disponibilității scăzute a serviciilor medicale).
Concluzia cercetătorilor
Concluzia autorilor studiului este aceea că aspectul psihologic al îmbătrânirii nu trebuie neglijat nici în cercetare și nici în aplicațiile practice anti-îmbătrânire.
„Stările psihosociale sunt unele dintre cei mai puternici predictori ai rezultatelor în materie de sănătate – și a calității vieții – cu toate acestea au fost, în mare parte omise din asistența medicală modernă”, a spus Manuel Faria de la Universitatea Stanford.
CEO-ul Insilico Medicine, Alex Zhavoronkov, a subliniat că studiul oferă o cale de acțiune pentru a încetini sau chiar a inversa îmbătrânirea psihologică la scară națională.
Deep Longevity a lansat, la începutul anului 2022, un serviciu web de sănătate mintală, ghidat de inteligență artificială, FuturSelf.Al, care se bazează pe o publicație anterioară în Aging-US .
Acest serviciu oferă o evaluare psihologică gratuită, care este procesată de o IA și oferă un raport cuprinzător despre vârsta psihologică a unui utilizator, precum și bunăstarea mentală actuală și viitoare a acestuia.
CEO-ul Deep Longevity, Deepankar Nayak, a afirmat: „FuturSelf.AI, în combinație cu studiul adulților chinezi în vârstă, poziționează Deep Longevity în fruntea cercetării biogerontologice”, citează earth.com