Studiu îngrijorător Salvați Copiii România. „Copiii vor la şcoală”. Elevii au resimţit plictiseală, oboseală, tristeţe şi furie în urma închiderii şcolilor.
Organizația Salvați Copiii România a lansat un studiu în urma consultării a 5.000 de copii din România, din ciclul de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, prin intermediul unui sondaj online. Studiul se numește „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” și a fost lansat marți, 21 iulie.
Scolile din Romania au fost inchise pe 11 martie, odata cu debutul pandemiei de COVID-19 la nivel local. Cursurile au fost continuate in mediul online pana la sfarsitul anului scolar. Inechităţile sociale au fost agravate, însă, în cazul copiilor care nu au avut acces la şcoala online, iar izolarea, marginalizarea şi discriminarea au repercusiuni atât educaţionale, cât şi psiho-emoţionale pe termen lung.
Potrivit acestui studiu, aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer. De asemenea, peste 50% spun că unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenţa de internet şi, ca atare, expunere la conţinut agresiv şi la fake news.
Studiu Salvați Copiii România. Ce spun copiii?
- 47% dintre copii au avut la îndemână doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, iar 27,2% dintre copii au avut materii şcolare neacoperite pe durata suspendării cursurilor.
- Plictiseala este principala stare resimţită negativ de copii (47,5%), urmată de oboseală (32,7%), tristeţe (27,1%) şi furie (23,2%). Copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimţit mai puternic impactul negativ al izolării. Adolescenţii spun într-o măsură semnificativ mai ridicată că s-au simţit singuri, trişti sau furioşi.
- 57,4% dintre copii au declarat că jocul pe telefon, tabletă sau calculator a fost principala activitate recreativă, urmată de timpul petrecut în faţa televizorului (44,9%) şi de timpul petrecut pe reţelele sociale (40,8%). 7 din 10 copii admit că au petrecut între 3 şi 4 ore online pe zi, iar 20,7%, peste 6 ore.
- 54,7% dintre copii recunosc că cel mai mare risc la care au fost expuşi în această perioadă a fost dependenţa de internet. Informaţiile false se situează pe locul următor, urmate de bullying-ul online.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România a declarat că cea mai clară concluzie a acestui sondaj este următoarea: COPIII VOR LA ȘCOALĂ.
„Copiii vor la şcoală, asta e concluzia cea mai directă a sondajului realizat în rândul copiilor. Cei mai mulţi dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emoţionale, cu sentimente de izolare, panică şi furie.
Iar în cazul celor care nu au avut acces la educaţia online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stări sunt dublate de un sentiment dramatic de marginalizare. Aceste situaţii trebuie corectate”, a spus Gabriela Alexandrescu.