„Am descoperit că, copiii care au dormit insuficient… aveau mai puțină materie cenușie sau un volum mai mic în anumite zone ale creierului„
Lipsa somnului are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului la copii
Potrivit unui nou studiu al Școlii de Medicină a Universității din Maryland (publicat în revista The Lancet Child&Adolescent Health), pentru copiii mici, lipsa somnului are efecte dăunătoare asupra dezvoltării creierului.
„Deoarece adolescența timpurie este o perioadă crucială pentru dezvoltarea neurocognitivă, ne-am propus să investigăm modul în care somnul insuficient afectează sănătatea mintală, cogniția, funcția creierului și structura creierului copiilor pe o perioadă de 2 ani”, au scris oamenii de știință.
Astfel, studiul a arătat că lipsa somnului în rândul copiilor de vârstă școlară elementară duce la diferențe semnificative în regiunile creierului care sunt responsabile pentru memorie, inteligență și bunăstare.
Aceste schimbări de dezvoltare s-au corelat cu probleme mai mari de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.
Lipsa somnului determină dificultăți în rezolvarea problemelor și luarea deciziilor
De asemenea, privarea de somn în rândul copiilor a fost legată de dificultăți în rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, copiii cu vârste cuprinse între șase și 12 ani trebuie să doarmă între nouă și 12 ore pe noapte pentru o sănătate optimă.
Cercetarea s-a bazat pe datele a peste 8.300 de copii, care au fost înscriși în studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD).
Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat imagini RMN, înregistrări medicale și sondaje completate de participanți și părinții lor la momentul înscrierii și pe parcursul unei urmăriri de doi ani.
În acest context, coautorul studiului, Dr. Ze Wang a declarat:
„Am descoperit că copiii care au dormit insuficient, mai puțin de nouă ore pe noapte, la începutul studiului, aveau mai puțină materie cenușie sau un volum mai mic în anumite zone ale creierului responsabile pentru controlul atenției, memoriei și inhibiției, comparativ cu cei cu un somn sănătos”.
„Aceste diferențe au persistat după doi ani, o constatare îngrijorătoare care sugerează un “rău” pe termen lung pentru cei care nu dorm suficient.”
Potrivit Dr. Wang și colegilor săi, acesta este unul dintre primele studii care demonstrează impactul potențial pe termen lung al lipsei de somn asupra dezvoltării neurocognitive la copii.
De asemenea, un alt medic, respectiv Dr. E. Albert Reece a precizat următoarele:
„Aceasta este o descoperire crucială a studiului care indică importanța de a face studii pe termen lung asupra creierului copilului în curs de dezvoltare”.
„Somnul poate fi adesea trecut cu vederea în zilele aglomerate ale copilăriei, pline de teme și activități extracurriculare. Acum vedem cât de dăunător poate fi acest lucru pentru dezvoltarea unui copil”, scrie medschool.umaryland.edu