Lifestyle

Studiu. Adevăratul motiv pentru care femeile se epuizează mai repede decât bărbații

Studiu. Adevăratul motiv pentru care femeile se epuizează mai repede decât bărbații

Potrivit unui nou studiu, un sentiment de „stres de timp” este ceea ce le determină pe femei să se epuizeze mai repede decât bărbații la locul de muncă, relatează New York Post.

Expresia se referă la reticența femeilor de a-și delega sarcinile și la probabilitatea ca acestea să acorde prioritate nevoilor altora în detrimentul lor, potrivit cercetătorilor de la Harvard Business School.

„Este mai puțin probabil ca femeile să ceară mai mult timp pentru a-și îndeplini sarcinile, deoarece au convingeri mai puternice că vor fi penalizate pentru aceste cereri și își fac mai multe griji cu privire la împovărarea altora”, se arată în raport.

Și, pe deasupra, mamele care lucrează au mai multe șanse să își asume responsabilitățile de îngrijire a copilului decât tații care lucrează, ceea ce contribuie la senzația de a se simți copleșite.

Femeile cu copii se confruntă cu mai mult stres decât omologii lor de sex masculin, a sugerat studiul.

Cercetătorii au efectuat nouă studii pe un număr cumulat de 5.700 de adulți și studenți cu privire la stresul la locul de muncă, publicând concluziile lor în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Femeile încă își fac griji că nu sunt „ o fată suficient de bună””, a declarat psihoterapeutul, prezentatorul și expertul în relații Lucy Beresford pentru Daily Mail. „Acest lucru le face să spună „da” prea mult, să minimalizeze orice presiune la care sunt supuse și să facă totul ca să fie persoana perfectă.”

Raportul a mai constatat că femeile sunt mai empatice decât bărbații la emoțiile celorlalți, deci mai predispuse să acorde prioritate sentimentelor altora în locul celor personale.

 

Relațiile lor cu angajatorii sunt, de asemenea, diferite, inclusiv aspirațiile legate de carieră, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să ceară orice fel de ajutor, cum ar fi o mărire de salariu sau o prelungire a termenelor.

„Din punct de vedere istoric, femeile au simțit presiunea de a da 120% doar pentru a spune  „ haideți la masă”, a spus Beresford,

Companiile să ofere sprijin femeilor

Ceea ce poate ajuta, a adăugat ea, este ca companiile să ofere sprijin femeilor, în special celor cu copii, care simt că nu pot cere ajutor.

Pentru a atenua aceste diferențe de gen, studiul a sugerat că la  locurile de muncă ar putea fi implementate protocoale clare cu privire la cererile de măriri și prelungiri de termene prin canale oficiale, care ar încuraja femeile să ceară ajutor fără frica a fi penalizate.

Dar aceasta nu este singura situație în care când femeile se confruntă cu diferențe de gen la locul de muncă. Femeilor mai în vârstă le este adesea mai greu să găsească un loc de muncă, mai ales în pandemie, deoarece angajatorii preferă angajații mai tineri, cu mai puține pretenții.

Din cauza pandemiei, femeile, în special mamele ai căror copii sunt înscriși la școala virtuală, au fost scoase de pe piața muncii. Ele au efectuat 173 de ore suplimentare de muncă de îngrijire a copiilor, fără plată, anul trecut, în timp ce bărbații au alocat doar 59 de ore suplimentare, ceea ce indică o inechitate a forței de muncă.

În plus, în iunie, grupul „Advocacy Women in Global Health” a scris o scrisoare deschisă pe blogul British Medical Journal, înainte de summitul G7, cu o solicitare de a investi în femeile din domeniul sănătății, care câștigă cu 28% mai puțin decât bărbații din domeniu.