Lifestyle

Stresul financiar, o problemă gravă. Cum te afectează grijile legate de lipsa banilor

Stresul financiar, o problemă gravă. Cum te afectează grijile legate de lipsa banilor
sursa foto B1TV

Stresul financiar, o problemă gravă a oamenilor. Condiția materială poate avea un efect extrem de puternic la nivel psihologic. Anxietatea legată de bani poate produce anumite dezechilibre care te afectează în timp. Aceste probleme financiare îți pot afecta sănătatea, dar și starea mentală.

Lipsa banilor duce la creșterea nivelurilor de cortizon. Acesta este hormonul stresului, care poate avea un impact destul de semnificativ la nivelul corpului și a psihicului. Acest hormon îți poate afecta capacitatea de a lua decizii. Astfel, cele mai mici alegeri pe care le ai de făcut pot părea complicate, pentru că te gândești constant la bani.

Stresul financiar, o problemă gravă a oamenilor

Stresul financiar și anxietatea pot produce anumite efecte distrugătoare la nivel psihologic. Experții au ajuns la concluzia că sărăcia te poate costa. Mai exact, aceștia au explicat că este vorba de o taxă cognitivă, pe care persoanele cu probleme financiare o plătesc. Aceștia trecu prin anumite stări și dezechilibre ce îi afectează.

Conceptul acestei taxe mentale pe sărăcie a fost dezvoltat de cercetători care au publicat un studiu în urmă cu zece ani. Aceștia au demonstrat că cei care se află în dificultate financiară resimt o presiune mentală extrem de mare. Astfel, aceștia nu mai pot găsi modalități sau metode pentru a scăpa de sărăcie. Cum ar fi căutarea unui nou loc de muncă sau începerea unor studii în anumite domenii. Practic, aceștia sunt atât de împovărați, încât nu mai văd o cale de scăpare.

Impact psihologic

Rezultatele infirmă și mai mult ideea că cei care trăiesc în sărăcie sunt vinovați pentru aceasta. A fi sărac presupune „a face față nu numai lipsei de bani, ci și lipsei de resurse cognitive”, potrivit autorilor. A avea liniște financiară este o condiție prealabilă esențială pentru îndeplinirea obiectivelor personale. Nu este simplu de realizat, dar, cu cunoștințele și instrumentele potrivite, nu este imposibil.

Psihoterapeuții susțin că anxietatea este unul dintre cele mai tipice efecte psihologice ale preocupărilor financiare. Atacurile de panică, insomnia sau chiar o senzație generalizată de frică sau anxietate pot apărea la anumite persoane. Este vorba despre cei care se confruntă cu dificultăți financiare sau cu incertitudini legate de veniturile, datoriile sau cheltuielile lor.

Depresie și stimă de sine scăzută

Stresul financiar poate provoca sentimente puternice, precum neputință. Este vorba despre o stare depresivă persistentă, disperare și chiar gânduri suicidale. Atunci când ne simțim copleșiți de problemele legate de bani, am putea să ne pierdem interesul pentru activități plăcute. Oamenii au dificultăți în a face alegeri și a se concentra pe probleme. Aceștia se simt, în general, nemulțumiți de viață.

Începem să ne îndoim de abilitățile și capacitățile noastre atunci când ne confruntăm cu provocări financiare. Astfel, necesitatea de a solicita asistență financiară în mod neregulat sau continuu poate avea un impact asupra stimei noastre de sine. Atunci când există probleme financiare, relațiile personale și chiar performanța profesională ar putea avea de suferit.

Coaching financiar

Există variante pentru a face față acestor consecințe dăunătoare asupra sănătății mintale. Coaching financiar este un instrument util în aceste cazuri. Clientul, care dorește să își modifice relația cu banii, lucrează cu un specialist pentru a dezvolta obiective financiare specifice și pentru a le atinge pas cu pas.

Evaluarea situației financiare, stabilirea obiectivelor, crearea unui plan de acțiune, eliminarea obstacolelor, susținerea motivației pe parcurs și alte procese pot fi incluse în procesul de coaching financiar, conform Hotnews .