Cu câteva săptămâni înainte de întâlnirea așteptată dintre Xi și Biden, Beijingul impune noi reguli exportatorilor săi de pământuri rare. Exact acelaea de care industriile din țările occidentale sunt foarte interesate.
E o premieră pentru Beijing. Ministerul Comerțului chinez a anunțat noi măsuri pentru controlul exporturilor de pământuri rare. Acestea sunt produse considerate strategice pentru economia țării. Dar de care sunt interesate industriile din țările occidentale, de la bateriile de automobile la turbinele eoliene.China își întărește controlul asupra resurselor tactice
Aceste pământuri rare se numără acum printre mineralele ale căror vânzări trebuie raportate, în timp real, autorităților.
O decizie care vine într-un context deosebit de tensionat de război comercial persistent cu Washingtonul.
China își întărește controlul înainte de confruntarea giganților
Această nouă reglementare ar trebui să se aplice teoretic până la sfârșitul lunii octombrie 2025. Ea, însă, este anunțată cu câteva săptămâni înainte de summit-ul planificat dintre președintele chinez, Xi Jinping, și omologul său american, Joe Biden.
Aceste noi reguli ar putea fi astfel folosite de Beijing ca mijloc de presiune în timpul negocierilor dintre cei doi.
Mai exact, noile reglementări prevăd că exportatorii au obligația de a transmite numeroase detalii privind tranzacțiile lor comerciale. Începând cu tipurile și cantitățile de pământuri rare exportate, destinația acestora, inclusiv portul unde vor fi vămuite. Dar și data semnării contractului și cea a expedierii mărfurilor.
Beijingul e nervos
Elemente care ar putea face posibilă blocarea unui transport care ar nemulțumi Beijingul. Chiar dacă, așa cum stau lucrurile în prezent, nu se pune problema înființării unui sistem de licențe de export, așa cum este acum cazul pentru grafit, galiu și germaniu.
Oficial, China, care rămâne de departe principalul exportator de pământuri rare din lume, va facilita dezvoltarea datelor cu privire la comerțul exterior al țării. Această nouă reglementare „va furniza date cuprinzătoare despre exporturile de pământuri rare, inclusiv volumul și prețul, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă și stabilă a acestor resurse prețioase”, a declarat Wang Guoqing, director de cercetare la Centrul de Cercetare a informațiilor despre oțelul Lange de la Beijing, intervievat de cotidianul „The Global Times”.
Exporturile chineze de pământuri rare au crescut cu 19% într-un an
„Dar și, fără îndoială, să încercăm să reglementăm mai bine exploatarea acestor pământuri rare și să susținem prețurile” în situaţia în care, din nou potrivit lui Wang Guoqing, unele dintre aceste minerale au fost vândute „abia cu puţin mai scump decât varza”.
Este o structură controlată în mare măsură de autorități, de CCMC (Camera de Comerț Chineză a Importatorilor și Exportatorilor de Metale, Minerale și Produse Chimice) care va fi responsabilă cu colectarea datelor, Beijingul asigurând că confidențialitatea datelor comerciale va fi respectată.
O muncă de inventariere semnificativă, în timp ce, potrivit cifrelor comerțului exterior publicate marți de Vama Chineză, țara a exportat 4.290 de tone de pământuri rare în luna octombrie. Un volum în creștere cu 9% față de luna septembrie. Și 19% față de octombrie 2022.
Noi constrângeri și pentru importatori
CCMC va fi, de asemenea, responsabilă de asigurarea aplicării noilor măsuri de control care sunt acum necesare și pentru importatorii de țiței, minereu de fier, concentrate de minereu de cupru și îngrășăminte cu potasiu.
Și ei au obligația de a comunica detaliile contractelor lor. Până în prezent, aceste reguli se aplicau doar importurilor de produse precum soia, lapte praf pentru sugari, carne de porc sau zahăr.