Tinerii străini se îngrămădesc să studieze în România. La Medicină Dentară, la UMF Cluj, a fost “bătaie” pe locuri. Opt candidați au concurat la linia de studiu în limba franceză.
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță finalizarea procesului de admitere a candidaților internaționali. Anul acesta, 1.800 de tineri și-au încercat norocul pentru unul dintre cele 560 de locuri oferite de instituție pentru programele de studii de licență în limbile franceză și engleză din anul universitar 2022-2023.
UMF Cluj are aproximativ 3.000 de studenți, din peste 60 de țări, de pe șase continente.
Candidații din acest an au provenit din 88 de țări, cei mai mulți provenind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, Nigeria, Algeria și Siria.
Tinerii au putut opta pentru trei programe de studiu de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.
La Medicină, instituția a pus la dispoziție 380 de locuri și au fost evaluate 1.128 de dosare. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studiu Medicină în limba franceză, cu patru candidați pe un loc.
La Medicină Dentară s-au înscris 560 de candidați pentru 100 de locuri, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu opt candidați pe un loc. La Facultatea de Farmacie, pentru cele 80 de locuri la programul de studiu în limba franceză s-au înscris 92 de candidați.
Concurs de evaluare a performanțelor profesionale
Admiterea candidaților internaționali s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație.
La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecţie generale la nivel de universitate şi a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.
Au putut aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu printr-un certificat de competență lingvistică recunoscut la nivel internațional.