Criza mondială alimentară, care se prefigurează în viitor, va afecta afacerile, în primul rând cele alimentare. Dar, pentru a preveni ce este mai rău, se caută, în prezent, soluții alternative.
Știți ce companie faimoasă cumpără anual 75 la sută din recolta de susan a Mexicului?
Această companie faimoasă este nimeni alta decât McDonald’s. Lanțul de restaurante de tip fast food cumpără, anual, aproximativ 75 la sută din recolta de susan a Mexicului. Semințele sunt folosite în chiflele pentru hamburgeri. Compania rusă rebranduită ”Gustos și atât” a anunțat că mai au cartofi doar pe fundul sacului.
Motivele prezente, în cea mai mare parte, sunt cauzate de producția afectată de război și secetă, dar și problemele inevitabilele cu transportul internațional de mărfuri.
În Mexic, agricultura este un sector important al economiei țării din punct de vedere istoric și politic, chiar dacă în prezent reprezintă un procent foarte mic din PIB-ul mexican. Mexicul este unul dintre leagănele agriculturii, mesoamericanii dezvoltând plante domestice precum porumbul, fasolea, roșiile, dovleacul, bumbacul, vanilia, avocado, cacao, susanul, precum și diverse tipuri de condimente, dar și multe altele (wikipedia).
Peste 60 la sută din toate exporturile agricole ale Mexicului sunt destinate Statelor Unite.
Principalul domeniul al agriculturii din Mexic este producția vegetală. Cultura tradițională este porumbul. Economia țării este construită pe baza cultivării sale. În fiecare an, porumbul semănă până la 3 milioane de hectare de teren. Vracul se duce la nutriția umană, o mică parte – pentru a hrăni animalele, producerea de alcool și primirea de semințe.
Un rol important în economie îl are și cafeaua, care se află pe locul al doilea în lista exporturilor mexicane.
De unde provin toate ingredientele
O hartă pe care este marcată fiecare locație de unde provin ingredientele pentru meniul de la McDonald’s a ajuns virală pe internet, se arată într-un material EVZ. Maccies a creat acest gadged care le permite clienților să vadă ce ingrediente au fost folosite în felul lor favorit de mâncare și să afle în acest mod din ce zonă provin acestea.
Pe hartă se regăsesc 44 de zone cu ferme ce produc ingredientele pentru McDonald’s. Cu ajutorul hărții, iubitorii acestui fast food pot afla că că Helen din Buckinghamshire este cea care produce și livrează 100% din carnea folosită pentru burgeri. Tot aici iubitorii acestui rstaurant pot afla de unde provin și alte produse precum ouă, lapte, carne, cartofi sau salată.
Compania „The Lakes Free Range Eggs” este cea care au produs ouă pentru întreg lanțul McDonalds în ultimii 20 de ani.
Reprezentanții McDonald’s spun că au eliminat, treptat, din conservați în ultimii ani pentru a a le face pe plac clienților interesați de aspectele sănătoase ale mâncării de tip fast food.
Harta le mai arată clienților și că această companie, răspândită peste tot în lume, inclusiv în România, acordă o atenție sporită producătorilor locali, având în vedere existența virușilor, pandemiilor și mai nou, războiului.
Foto: pixabay/evz