Știi ce mănânci? OTRAVĂ pură în produsele alimentare. Substanțe ”îngrijorătoare” pentru sănătate
„Uleiuri derivate din hidrocarburi se regasesc în alimente consumate pe scară largă, ca pastele fainoase, lintea, cerealele, biscuiții sau orezul. Aceste uleiuri contin substante toxice, iar industria alimentara trebuie sa reactioneze punand bariere între ambalajele cartonate și continuturile alimentare”, a declarat Ingrid Kragl, director de comunicare la Foodwatch Franta, care s-a referit la produsele din supermarketuri.
În acest context, ONG-ul pentru protecţia consumatorilor Foodwatch a dezvăluit recent că unul din opt produse, dintre cele 152 testate, precum cuburi de bulion, ciocolată sau paste tartinabile, conţine hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale, care sunt ”îngrijorătoare” pentru sănătate, relatează AFP joi, citat de Agerpres.
ONG-ul a testat 152 de produse alimentare achiziţionate în Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Austria şi a constatat că 19 produse erau ”contaminate cu hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale (MOAH), respectiv unul din opt produse”.
Hidrocarburile aromatice din uleiuri minerale (MOAH) ”sunt suspectate de a fi cancerigene”
Hidrocarburile aromatice din uleiuri minerale (MOAH)„sunt suspectate de a fi cancerigene şi mutagene’”, a explicat Foodwatch.
„Influenţa lor asupra funcţionării sistemului hormonal – perturbatori endocrini – a fost demonstrată”, a notat ONG-ul.
Foodwatch a subliniat că „Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că orice expunere la hidrocarburi aromatice prin alimente prezintă un pericol”.
Dacă despre sursele de contaminare se consideră că sunt dificil de identificat, asociaţia crede, totuşi, că riscul este prezent ‘„pe tot parcursul lanţului de producţie, pentru toate produsele alimentare”.
Aceste uleiuri sunt folosite, de exemplu, 1ca lianţi anti-praf, lubrifianţi în maşinile de producţie, agenţi de dezlipire, agenţi de lustruire sau în adezivi”, a precizat Foodwatch.
ONG-ul solicită reglementări
ONG-ul solicită „reglementări care impun toleranţă zero pentru MOAH în toate alimentele de pe întreg teritoriul Europei”.
Încă de acum șase ani, Foodwatch a atras de mai multe ori atenţia cu privire la prezenţa MOAH în produsele alimentare de larg consum.
ONG-ul a dezvăluit că şase produse din 10 testate, printre care orez, cuşcuş, linte, fulgi de porumb sau chiar paste, prezentau ”un risc cancerigen asociat MOAH”.
La trei ani mai târziu, Foodwatch a demonstrat că din 16 sortimente de formule de lapte pentru sugari achiziţionate în Franţa, Germania şi Ţările de Jos, jumătate conţineau”o cantitate îngrijorătoare de MOAH”.
Ca răspuns, Comisia Europeană a decis, în iunie 2020, să stabilească un prag MOAH pentru formulele de lapte destinate sugarilor, notează aceeași sursă.