Era Internet, secolul viteză, evoluție, progres sau regres. Dacă sunt întrebați părinții, sigur vor răspunde că ei nu sunt de acord cu mediul online, care s-a dovedit a fi de multe ori și periculos. Dar, apare un dar, copiii. ”Ce știi tu mama, tata, suntem în anul 2022”, așa răspunde, acum, un copil de zece ani.
Știi care e relația copilului tău cu Internetul? 90% dintre elevi recunosc că părinții nu știu ce fac ei în online
Deci, ce înseamnă să stai pe internet în 2022? Potrivit unui studiu realizat de Asociația Adfaber, 90% dintre elevii intervievați spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele sociale pe care ei își petrec timpul.
Pentru mulți, mediul online vine la pachet cu discuții picante cu străini, filmulețe deocheate, vieți perfecte arătate pe paginile influencerilor, ceva violență, rețete culinare și chiar posibilitatea de a deveni vedetă peste noapte. Lucruri normale… pentru adulți. Toate acestea au venit însă din gura copiilor și aceștia, nu mai mari de 9 ani.
Ce părere au copiii de conținutul de pe rețelele de socializare? La această întrebare a dorit să răspundă acest studiu Adfaber. Elevii din clasele a șaptea și a opta (13-14 ani), intervievați, spun că sunt îngrijorați că frații lor mai mici au acces la rețele sociale precum TikTok sau Omegle.
În studiu sunt menționate toate rețelele online, care ar trebui să se afle și în atenția părinților, care, și ei, la rândul lor, pot să ”arunce”, din când în când, câte o privire, pe site-uri-le unde petrec ceva timp copii lor.
70% dintre copii consideră că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces pe platformele pe care ei își petrec timpul. Copiii singuri și-au spus poveștile, în timpul vizitelor Caravanei Eroii Internetului, parte din programul de siguranță online cu același nume. 7 din 10 copii spun că ei sau prietenii lor au fost victime ale hărțuirii online, menționează aceeași sursă.
Caravana Eroii Internetului a materializat studiul, cu pași practici, întâlniri cu profesorii, Poliția, discuții constructive, inetractive, al căror rezultat trebuie sa fie, așa cum își doresc și părinții, binele copiilor. Și cum s-ar putea materializa acesta dacă nu prin conștientizare. Pentru ca micuții să înțeleagă și să disearnă binele de rău, au nevoie de exemple din viața reală și exact aceasta a făcut Caravana.
Mulți copii spun că nu au primit vreodată instrucțiuni pentru internet. Când părinții de acum erau copii pe internet, atacurile cibernetice, cyberbullying-ul sau phishingul nu erau atât de avansate. Acum însă povestea-i alta, iar cei mici chiar au nevoie de lecții de siguranță online.
Peste 1 milion de elevi din școlile românești de stat au beneficiat, deja, de cel puțin o lecție despre siguranță online, în cadrul programului Eroii Internetului. Programul este dezvoltat de Google.org și adus în școli de către Asociația Adfaber. Caravana Siguranței Online Eroii Internetului adună, în continuare, povești de la elevii români din toată țara. Caravana a vizitat deja Galați, Focșani, Bacău, Iași și zonele adiacente. Timp de 2 săptămâni echipa Adfaber vizitează și școlile din București (23 mai – 3 iunie). Apoi, de pe 6 până pe 10 iunie, Caravana Eroii Internetului merge în Târgoviște, Brașov, Sibiu, Cluj și Baia Mare.
Dacă știți o școală în mediul rural, cu elevi care au nevoie de acest program gratuit, contactează Asociația Adfaber pe Facebook.