Unele dintre cele mai mari minți din istorie au fost captivate de farmecul berii. Filosoful grec Platon spunea: „Un om înțelept a inventat berea”. . Și Homer Simpson a spus: „Ah, o bere bună de încredere. Dragostea mea pentru tine nu va muri niciodată!”
În prima zi de vineri a lunii august a fiecărui an, începând din anul 2008, se celebrează “Ziua internaţională a Berii”. Anul acesta, “Ziua internaţională a Berii” se sărbătorește în data de 05.08.2022
Cum a apărut ideea declarării unei zile internaționale a berii
Potrivit hotnews.ro, ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care în 2007, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, l-a convins pe patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua de 5 august drept zi a berii, conform internationalbeerday.com.
Ulterior, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat drept sărbătoare la nivel mondial. Așa că, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.
Pornind de la o sărbătoare iniţial restrânsă, organizată în oraşul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de oraşe la nivel mondial.
Celebrarea Zilei internaţionale a berii a fost susținută de o serie de argumente care au fost publicate pe un site creat în anul 2011. Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată.
Tot în anul 2011 au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.
Care este scopul Zilei Internaţionale a Berii
Trebuie precizat faptul că nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei. De asemenea, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere, iar scopul principal al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere…
Câteva curiozități despre bere
Pe site-ul dedicat “Zilei Internaționale a Berii” sunt enumerate și câteva curiozități despre bere, dintre care enumerăm:
- Berea este benefică pentru organism. Băutura conține un nivel ridicat de siliciu care crește depozitele de calciu și minerale în țesutul osos.
- Egiptenii antici au construit piramidele în timp ce consumau o cantitate sănătoasă de bere. Cam 4 litri/ zi, mai exact.
- Cehia este capitala mondială a consumului de bere. Fiecare ceh bea, în medie, 40 de galoane/ an.
- Practica de producere a berii a fost dusă la un nivel neașteptat de către babilonienii antici. Dacă un producător de bere realiza un lot de proastă calitate, acesta era înecat în berea pe care o produsese…
- Vikingii credeau că în Valhalla locuiește o capră uriașă al cărui uger era plin cu o cantitate nelimitată de bere.
Veți fi uimiți, probabil, de câte tipuri de bere există:
Care este situația pe piața berii din România
Recent, citând Raportul Europe Economics despre impactul COVID-19 asupra industriei berii, Asociaţia “Berarii României” preciza că piaţa berii din România a înregistrat o scădere cu 10% în primele 4 luni din 2022, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, a războiului din Ucraina, dar şi al creşterii preţurilor.
Raportul Europe Economics, publicat la 29.06.2022, dezvăluie că, deşi în 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a înregistrat doar creşteri moderate ale vânzărilor, deoarece sectorul ospitalităţii nu a reuşit să revină la nivelurile de dinainte de pandemie.
Potrivit raportului Europe Economics, vânzările de bere din 2021 în baruri şi restaurante au ajuns cu 42 milioane de hl sub nivelul din 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 35%.
În acest context, potrivit Asociaţiei “Berarii României”, țara noastră ocupă locul 7 în clasamentul ţărilor producătoare de bere din Europa, în timp ce peste 97% din berea consumată la nivel local este produsă în România, iar 50% din ingrediente sunt, de asemenea, locale.
William Shakespeare, a proclamat că „… un litru de bere este un fel de mâncare pentru un rege”…Prin urmare, berea, în afară de a fi consumată ca atare (având o serie de beneficii asupra organismului uman), poate fi folosită și pentru prepararea unor delicii culinare: