Stevia: Adevărul din spatele acestui îndulcitor controversat „natural”. Aflați totul despre ștevie: la ce servește și cât de bun este acest îndulcitor care a devenit atât de popular în ultimii ani.
Găsim din ce în ce mai des alimente și produse care conțin ștevie pentru a evita zahărul. Un îndulcitor care pretinde a fi natural deoarece este derivat dintr-o plantă care poartă același nume.
Această alternativă faimoasă la îndulcitorul tradițional pe care o vedem de obicei în supermarketuri este folosită pentru îndulcire, dar nu este atât de bună sau de naturală pe cât se spune. În plus, nu este același lucru să vorbești despre îndulcitor ca planta care poartă același nume.
Ștevia: Adevărul din spatele acestui îndulcitor controversat „natural”. Stevia naturală este o plantă care are beneficii pentru sănătate, nu oferă calorii și este un înlocuitor excelent pentru zahărul rafinat și îndulcitorii compuși chimic. Ca întotdeauna, diferența este evitarea alimentelor ultra-procesate și încorporarea celor mai naturale elemente posibile.
Ce este stevia și la ce servește?
Această plantă a devenit populară datorită dulceaței frunzelor sale, care sunt între 15 și 30 de ori mai dulci decât zahărul. Din acest motiv a fost folosit de secole de către popoarele native pentru a îndulci băuturile.
ȘTEVIA ȘI ZAHĂRUL
Stevia este folosită în prezent ca înlocuitor pentru zahăr și alți îndulcitori atât pentru băuturi, cât și pentru preparate dulci. Îl puteți folosi atât pentru a îndulci un smoothie cu laptele dvs. vegetal preferat, ca o budincă sau gustări sănătoase, cum ar fi un castron cu iaurt și fructe. Important este să îl folosești în versiunea sa naturală.
Cât de sănătoasă este ȘTEVIA?
Ei bine, acest lucru depinde într-adevăr dacă folosiți ștevia naturală sau ștevia îndulcitorului, deoarece nu sunt deloc asemănătoare.
Stevia naturală, adică frunza plantei care îi poartă numele, este bogată în carbohidrați, fibre, proteine și minerale precum potasiu, calciu, magneziu, zinc și fier. De asemenea, conține fitochimicale care au proprietăți terapeutice importante.
Dar principalul motiv al difuziei în consumul său sunt glicozidele. Moleculele cu o capacitate semnificativă de îndulcire care se află în frunza plantei. Elementul fundamental stă în aceste componente care au capacitatea de a nu crește glicemia, deoarece indicele lor glicemic este zero.
Pe lângă faptul că este un îndulcitor natural, planta de stevia are proprietăți medicinale și nu oferă calorii sau are impact asupra zahărului din sânge, ceea ce o face un bun îndulcitor pentru persoanele cu diabet.
Stevia ca plantă nu este dăunătoare, ci dimpotrivă
Problema este că multe dintre produsele pe care le consumăm sau le cumpărăm, cum ar fi „ștevia”, sunt de fapt derivați chimici aditivi. Deși este prezentat ca un produs „special” sau „natural”, nu este altceva decât o strategie de marketing.
Nu tot ce derivă din plante este natural, întrucât nu toți cei care nu mai mănâncă animale duc o viață cu adevărat sănătoasă. Este inutil să schimbați anumite obiceiuri alimentare dacă continuați să consumați alimente care conțin aditivi chimici care nu sunt buni pentru sănătatea dumneavoastră.