Actual

Stenogramă USR. Cătălin Drulă a dat milităria jos din pod și a impus Rezoluţie anti-Cioloş

Stenogramă USR. Cătălin Drulă a dat milităria jos din pod și a impus Rezoluţie anti-Cioloş

Speriat că îşi pierde parlamentarii, preşedintele interimar al USR contra atacă. Marţi seara a convocat în format restrâns, un comitet politic informal prin care a forțat votul pe o rezoluție anti-Cioloș, fără avea cvorum sau convocare. Drulă a vrut, astfel, să se asigure că niciun membru USR nu va susține politic formațiunea politică a lui Dacian Cioloș, REPER, pedeapsa fiind excluderea din partid.

Stenogramă USR. Cătălin Drulă a dat milităria jos din pod și a impus Rezoluţie anti-Cioloş. Oricine îşi arată susţinerea este exclus din partid

Faptul că Drulă încalcă regulile impuse chiar de către partidul pe care îl controlează a fost sesizat de mai mulți membri aflați în ședință, care însă au fost ignorați sau li s-a tăiat microfonul.

Potrivit înregistrării obținute în exclusivitate de PS News, membrii USR reuniți în format restrâns, marți seara, s-au trezit, spre final, că trebuie să voteze o rezoluție impusă de Cătălin Drulă, care însă nu a fost anunțată înainte, conform statutului partidului. Astfel, membrii USR au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a vota dacă sunt de acord cu următoarea rezoluție: „aderarea și/sau susținerea altor partide sau platforme politice de către membrii USR constituie o încălcare a obligațiilor statutare și se sancționează cu excluderea din partid”, fapt care a generat nemulțumirea celor prezenți în ședință.

Deși mai mulți membri USR au încercat să intervină și să îi explice lui Cătălin Drulă că rezoluția impusă fulger la vot încalcă prevederile statutare ale partidului, actualul lider interimar al USR i-a ignorat sau chiar le-a tăiat microfonul și a impus un vot final, în urma căruia rezoluția respectivă a trecut cu 110 voturi din 132 de membri prezenți.

În timpul discuțiilor, Drulă a spus explicit că rezoluția pe care a impus-o are o singură țintă, partidul lui Cioloș.

Redăm mai jos, integral, discuția care a încins spiritele în ședința Comitetului politic informal al USR:

Cătălin Drulă: Vreau să văd părere voastră, dintr-o dată, adică să facem un vot aici prin zoom, dacă îl pot organiza colegii mei, să vă propun textul ăsta, dacă sunteți de acord cu următoarea rezoluție: „aderarea și/sau susținerea altor partide sau platforme politice de către membrii USR constituie o încălcare a obligațiilor statutare și se sancționează cu excluderea din partid”. Acesta este textul pe care eu vi-l propun și o să îl rog pe colegii mei să dea drumul la un vot, cu opțiunile da/nu sau abținere. Deci dacă sunteți de acord…

Victor Ilie (deputat USR de Brașov): Cătălin, stai un pic, stai un pic, stai un pic… Ăsta e un CP informal, cum adică luăm o decizie?

Cătălin Drulă: Victor, aici sunt colegii noștri care sunt în partid. Eu vreau să le aflu opinia și în momentul acesta voi deschide un vot…

Victor Ilie: Opinia e una și rezoluția este alta. Hai să nu ne jucăm…

Cătălin Drulă: Am înțeles, dar te rog eu nu mă mai întrerupe și nu mai vorbi peste mine, altfel o să fiu obligat să îți tai microfonul. Îți explic. Este o propunere. Nu ne-am întâlnit doar să vorbim 2 ore jumătate seara. Sunt oamenii care au un rol legitim în partidul ăsta și eu vreau să le aflu opinia, aia care e. Ei singuri și-o exprimă, nu o exprimă altcineva. Este vorba despre poziționarea față de alte partide și platforme politice și ce propun eu este, dincolo de textul care e absolut legal, cred că ne trebuie un barem mai clar, în care și susținerea la alte platforme politice sau partide se constituie obligație statutară și vreau să știu părerea voastră, dacă ar trebui sancționată cu excluderea din partid. O să îi rog pe colegi să dea drumul la vot acum.

Membru USR: Stai puțin Cătălin că avem și noi dreptul de a participa. E o opinie sau o decizie?

Se revoltă și alți participanți la discuție

Cătălin Drulă: Scuze, n-am înțeles, ați vorbi toți unii peste alții.

Membru USR: Am nevoie de o clarificare legată de platforme. România 100 a fost o platformă politică sau nu?

Cătălin Drulă: Platformă politică… mă refer la aceste mișcări de tip pre-partide, proto-partid, e destul de clar… REPER, ca să fie mai clar.

Membru USR: Nu e clar pentru că, de exemplu, Cristi Ghinea și mai mulți colegi erau în România 100 în timp ce erau în USR…

Cătălin Drulă: E vorba de REPER care este explicit un pre-partid și mișcări asemănătoare. Oricum, e o consultare ca să vedem părerea colegilor. Hai să…

Ciprian, Membru USR: Bun, votul e în felul următor…. Sunteți de acord cu următoarea rezoluție: aderarea și/sau susținerea altor partide sau platforme politice de către membrii USR constituie o încălcare a obligațiilor statutare și se sancționează cu excluderea din partid? Sunt 3 opțiuni de vot, o singură opțiune de ales, da/nu sau abținere.

Membru USR: Îmi cer scuze că te întrerup, am ridicat mâna, dar nu e în regulă (și se întrerupe)

Cătălin Drulă: Scoate-mă și pe mine, te rog, din host ca să pot vota. Ok, hai să facem votul, să vedem opinia tuturor

Membru USR: Scuze, eu nu mai pot să votez pentru că mi-ai dat un mute. Nu este în regulă, e rezoluție pe un CP informal, nu e deloc OK

Intervine Cătălin Drulă: E opinia membrilor care trebuie să aibă o voce. Te rog eu frumos, nu mă mai bruia. Este același lucru ca și cum aș deschide microfonul fiecăruia și i-aș întreba…

Membru USR: Dar Cătălin… cu 15 zile înainte se convocată cu CP. Ce valoare juridică are mizeria asta?

Cătălin Drulă: Are valoare politică. Noi suntem un organism politic și te rog să nu mai pronunți cuvinte de genul acesta, „mizerie”. Uite, îi întrebăm pe colegi. Dan Bîldea ce părere ai? Camelia Sălcudean? În loc să fac asta, care este foarte greu, o să facem acest mod în care își pot exprima colegii opinia dintr-o dată. E o chestiune de eficiență. Dacă am fi un for de 10 oameni, am putea întreba între noi. Suntem un for de 200 de oameni și atunci e o metodă foarte simplă de a consulta și a vedea opinii.

Membru USR: Cătălin, pot să intervin și eu puțin?

Cătălin Drulă: Poți să aștepți să se termine votul, te rog? În maxim 30 de secunde și după…

Membru USR: În aceeași direcție de legitimitate a acestui demers…

Cătălin Drulă: Legitimitatea e greutatea opiniei fiecăruia dintre membri. Ștefan, poți, te rog, 20 de secunde, dacă te rog… eu pot să te pun și pe mute, dar nu vreau să fac asta. Așteaptă un pic să se termine acest vot. 30 de secunde, după care îți promit că îți dau cuvântul.

Ștefan, membru USR: Eu nu o să votez, mulțumesc.

Cătălin Drulă: Ok, dacă sunt colegi care mai vor să voteze. Uite, îi mai lăsăm 30 de secunde.

Se votează. Cătălin Drulă le amintește ce au de votat.

Cătălin Drulă: Ciprian, dacă vrei să închizi votul și să comunici rezultatul.

Ciprian, membru USR: Rezultatul este în felul următor – „da” 110 voturi, 12 voturi „nu” și 10 abțineri.

Cătălin Drulă: deci 83% au votat „da” din cei 132 de colegi care votat.

Membru USR: Deci să fie clar, vreo 55% dintr-un CP informal, fără cvorum, da?

Cătălin Drulă: Tu poți să o interpretezi cum vrei, că faci politică și e libertatea ta. Le mulțumesc colegilor care și-au exprimat opinia aici pentru că suntem într-un loc în care se exprimă opinia și, din păcate, timpul și formatul nu ne permite 132 de oameni să facem asta, deși puteam să facem asta.

Membru USR: Dar nu e corect, trebuia să zici că această consultare este pentru o rezoluție. Nici nu știam că urmează să discutăm tâmpenia asta. Cum adică rezoluție?

Al membru USR: Ce valoare juridică are mizeria asta?

Membru USR: E o mizerie.

Cătălin Drulă: Bine, te rog eu dacă poți să îi tai microfonul lui Victor că e (i se taie microfonul)… ok, merci. Bine, mulțumesc tuturor…

Membru USR: Cătălin, vreau să eu să aflu o chestie, după exprimarea votului (Cătălin Drulă vorbește în continuare)…

Cătălin Drulă: Rămăsesem cu o promisiune pentru o intervenție scurtă, după care o să pun ultima concluzie, la Ștefan.

Ștefan, membru USR: Da, mulțumesc tare mult. Exact același lucru îl ridicam și eu, că dacă ar fi fost prezentat acest poll, inclusiv cu textul, în introducerea acestei ședințe, la începutul discuției, ar fi părut lucrurile într-un fel. În felul acesta când, la final așa, la diverse, se mai propune o rezoluție cu vot, pare puțin așa un fel de japcă. Îmi cer scuze dacă folosesc un termen prea dur.